Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

TV och bildextra: Här ges de första vaccinationerna i Skaraborg – Bengt och Anne-Marie först ut

Nu har de första personerna vaccinerats mot covid-19 i Skaraborg. Först ut att få vaccinet var Bengt Johansson på Ekedals äldreboende och Anne-Marie Frohm på Tomtegårdens äldreboende i Skövde.

Från Ekedals äldreboende ser vi Bengt Johansson tillsammans med undersköterskan Marianne Johansson. Foto: Skövde kommun

Annons

Från Tomtegården ser vi Anne-Marie From som får sprutan av skolsköterska Malin Eriksson. Foto: Skövde kommun

Vaccinationen startade samtidigt på Tomtegårdens äldreboende och Ekedals äldreboende, efter att vaccinleveransen anlände till Skövde under onsdagsförmiddagen.

Totalt var det 200 doser denna första omgång, precis så många doser som man räknar med att hinna med första dagen.

– Det känns ju fantastiskt roligt. Det verkar som att allt funkat bra, från att vi fick vaccinet och kommit igång att vaccinera på både Tomtegården och Ekedal, säger Carola Låstberg, avdelningschef inom äldreomsorgen.

Först ut att få vaccinet var Bengt Johansson på Ekedals äldreboende och Anne-Marie From på Tomtegårdens äldreboende – nedan kan ni se filmerna där de får sprutan.

Annons

Annons

– Det känns lite, det var ett litet stick, säger Bengt Johansson, 94 år och jobbade på Volvo i 45 år. Han var först ut och verkade ta det hela med lugn.

– Det gick bra, säger Anne-Marie From efter att hon fick första sprutan på Tomtegårdens äldreboende.

Skolsköterskan Malin Eriksson och vårdläraren Kerstin Eriksson som förbereder inför vaccination.Foto: Skövde kommun

Skövde kommun hade planer på att börja vaccinera redan på tisdagen, men då leveransen blev försenad kunde den inledas på onsdagen. Först ut att bli vaccinerade är de boende på Tomtegården, Ekedal, Skaraborgs sjukhem och Norrmalm, större boenden där man kan nå många på kort tid.

Totalt arbetar fem vaccinationsteam med att vaccinera på Skövdes äldreboenden. Där har sektor vård och omsorg fått förstärkning av tre skolsköterskor som hjälper till med vaccinationerna under jullovet.

Från Skövdes kommuns sida ser man det som mycket glädjande att äntligen kunna börja vaccinera.

– Jag tror att vi samfällt kan säga att det känns helt fantastiskt att vaccinationerna har kommit igång. Det blir en positiv signal för hela Skövde. Det hann ju skaka till lite i måndags när leveransen försenades en dag, säger Johan Rahmberg.

Han ger beröm till sektor vård och omsorg som kunde dra igång så snabbt och få ut vaccinet direkt till de boende på äldreboendena.

Annons

Vaccinationerna kommer att fortsätta nästa vecka, när Skövde kommun räknar med att få nya doser av vaccinet mot covid-19. Då är målsättningen att ha gett den första vaccindosen på alla särskilda boenden i Skövde kommun.

Annons

– Vi gör färdigt på alla särskilda boenden, sedan är det personer inom hemsjukvård som vi vaccinerar därefter, säger Carola Låstberg.

Kommunen får beställa antalet vaccindoser i förväg och beräknar då hur många de klarar av att vaccinera.

– Det handlar mer om att använda alla doser och få full nytta, det blir bättre om vi får ett jämnt flöde.

Inbäddat innehåll

Inbäddat innehåll

Läs mer: Idag ges första vaccinationen i Skövde – vaccinet väntas komma på morgonen

Artikeln uppdateras.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan