Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Regionen: Året inleds med rekordmånga covid-patienter – nio dödsfall på SkaS: "Vill vädja till alla"

Aldrig tidigare under pandemin har så många patienter med covid-19 varit inlagda samtidigt på regionens sjukhus – så även på Skaraborgs sjukhus. Den senaste veckan har nio personer avlidit på SkaS till följd av covid-19.

– Jag vill vädja till alla att göra sitt bästa för att undvika smitta. Så länge smittan ökar kommer trycket på vården att följa efter, säger Jan Kilhamn, beslutsfattare i den regionala särskilda sjukvårdsledningen på Västra Götalandsregionen.

Text: 

Bild: Janne Andesson

Annons

Trycket på vårdpersonalen är högt, konstaterar Västra Götalandsregionen i pressmeddelandet. 552 personer med covid-19 vårdas just nu på sjukhusen i Västra Götalandsregionen - en rekordnotering under pandemin. På intensiven vårdas 77 patienter med covid-19 - och antalet närmar sig nivån under våren, då omkring 100 patienter intensivvårdades samtidigt med sjukdomen.

– Vi arbetar på olika sätt för att utöka intensivvården men det är oroande att alltfler blir allvarligt sjuka. Belastningen på vården har successivt skruvats upp ända sedan oktober. Jag vill vädja till alla att göra sitt bästa för att undvika smitta. Så länge smittan ökar kommer trycket på vården att följa efter, säger Jan Kilhamn, beslutsfattare i den regionala särskilda sjukvårdsledningen på Västra Götalandsregionen, i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Även på Skaraborgs sjukhus vårdas nu rekordmånga patienter för coronaviruset – under tisdagen var 73 patienter inlagda för vård, och 11 av dem vårdas på intensivvårdsavdelningen.

Statistik och grafik: Västra Götalandsregionen.

Läs mer: De vill ställa vårdpersonalen först i vaccinkön

Totalt har 120 personer avlidit till följd av covid-19 på Skaraborgs sjukhus sedan pandemins början. Under den senaste veckan noterar Regionen nio dödsfall på Skaraborgs sjukhus - vilket är ännu en hög siffra. Veckan före det räknade man till 14 dödsfall.

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg påminner om vikten av att fortsätta hålla avstånd och begränsa kontakterna - det behövs bättring hos befolkningen, menar han:

– Vi har fortfarande en stor smittspridning i samhället. Vi måste alla göra allt vi kan för att förhindra smittspridning. Det gäller ständigt och i alla situationer för att skydda oss själva och andra från smitta. Var inte ute och rör dig bland andra människor om det går att undvika – träffa bara dem du bor med.

Annons

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Annons

Under vecka 53, det vill säga perioden 28 december-3 januari, upptäcktes 8 204 nya fall av covid-19 i Västra Götalandsregionen. Det är en ökning med 28 procent jämfört med veckan före och ligger i nivå med antalet under vecka 51, skriver regionen i pressmeddelandet.

Läs också: Smittskyddsläkaren sammanfattar coronaåret 2020: "Då kändes det som om man talade inför döva öron"

Annons

Annons

Till toppen av sidan