Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Debatt
Debatt: Ingen ska dö till följd av sitt arbete

Ingen ska behöva dö på sitt arbete, men ingen ska heller behöva dö av sitt arbete.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bilden är en genrebild.

Bild: Denise Lindberg

Annons

Därför utvidgar regeringen nollvisionen mot dödsolyckor till att även innefatta dödsfall till följd av arbete. Varje år dör tusentals människor i Sverige i förtid på grund av arbetsrelaterade sjukdomar. Det handlar om exponering för farliga ämnen, ohälsosam och långvarig stress i arbetslivet och psykisk ohälsa.

Därför är en utvidgad nollvision ett av fyra prioriterade mål i regeringens nya arbetsmiljöstrategi.

Annons

Det handlar om en nollvision mot arbetsplatsolyckor som leder till död, men också mot arbetsrelaterad dödlighet på grund av till exempel längre sjukdom, ohälsosam stress, cancer och suicid. Bara av stress på jobbet dör över 700 personer i Sverige varje år, och forskare bedömer att dödsfall orsakade av arbetsrelaterad stress väntas skörda ännu fler liv i framtiden. Det är en utveckling som måste brytas!

Annons

Det dör i snitt en person varje vecka i Sverige till följd av en olycka i sitt arbete. Det är anhöriga som aldrig mer får se sin partner, förälder, barn eller syskon komma hem. Arbetsgivare, staten och samhället behöver vidta konkreta åtgärder för att ingen ska dö på jobbet. För att förbättra säkerheten på Sveriges arbetsplatser har den socialdemokratiska regeringen kraftigt förstärkt resurserna till arbetsmiljöpolitiken under de senaste åren. Över 150 nya arbetsmiljöinspektörer har anställts på Arbetsmiljöverket. Nu görs över 10 000 fler arbetsmiljöinspektioner årligen jämfört med för fyra år sedan. Arbetsmiljöverkets inspektioner är viktiga för att säkerställa att arbetsgivare vidtagit alla åtgärder som går för att förhindra allvarliga tillbud och olycksfall.

De som jobbar i välfärden var redan innan pandemin överrepresenterade i sjukskrivningar på grund av stressrelaterad ohälsa och ohälsosam arbetsbelastning. Pandemin har för många haft ytterligare negativ påverkan för arbetsmiljön. En viktig del av att bekämpa den arbetsrelaterade dödligheten är därför att förbättra arbetsvillkoren för anställda inom välfärden. Det handlar om fler trygga anställningar, tid för återhämtning och delaktighet i arbetsmiljön. Socialdemokraterna kommer att fortsätta prioritera välfärden framför nya skattesänkningar. Att skapa en bättre arbetssituation för de anställda kommer att vara en integrerad del av varje satsning som vi gör på välfärden.

Annons

Ingen ska behöva bli sjuk, skada sig eller dö av jobbet. Vi socialdemokrater kommer outtröttligt fortsätta kämpa för en trygg och säker arbetsmiljö, för att svenska löntagare ska kunna komma hem efter jobbet – friska och hela.

Jan Hanna

Facklig ledare Socialdemokraterna i Skaraborg

IF Metallfacklig

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan