Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Pandemin sätter stopp för Sista natten mé gänget igen

Förra året ställdes niornas stora gemensamma avslutning Sista natten mé gänget på Skara Sommarland in på grund av pandemin. Så blir det även i år, efter ett beslut av Skaraborgs skolchefer.

Nu diskuteras frågan om och hur skolavslutningsfesten kan genomföras kommande år.

I år blir det inte heller någon Sista natten med gänget på Skara sommarland. Arrangemanget har varit Sveriges största drogfria skolavslutningsfest och kan på grund av pandemin inte genomföras. Bilden kommer från ett tidigare år då arrangemanget kunde genomföras som vanligt.

Bild: Marianne Carlsson

Annons

Sista natten mé gänget har varit riktigt populärt under nästan 30 år, med 3000 niondeklassare från 21 kommuner som bjudits in till en helkväll på Skara sommarland. Ungdomarna kommer från Skaraborg, men också från Västra Götalands län, Örebro län och Jönköpings län.

Arrangemanget har varit Sveriges största drogfria och IQ-certifierade skolavslutningsfest. Men det är svårt att planera och genomföra på ett smittsäkert vis, därför är Skaraborgs skol- och utbildningschefer överens om att det inte går att genomföra i år heller.

Annons

Annons

– Sista natten mé gänget har varit ett väldigt uppskattat arrangemang i parken. Vi tycker det är tråkigt att det inte blev av i år heller. Detta är ett arrangemang som behöver planeras långt före och i rådande läge och ovisshet förstår vi beslutet som är taget, säger Janne Nilsson, vd för Skara Sommarland, i ett pressmeddelande.

Bild: Marianne Carlsson

Förra året satte pandemin stopp för arrangemanget och av samma anledning blir det inte något i år heller. Om det kan bli av något liknande kommande år går inte att sia om. Skolcheferna i Skaraborg har haft dialog om arrangemanget och menar att man får se om det kan komma tillbaka i någon form.

Det beror inte enbart på pandemin, utan om ansvarsfördelningen. Skolchefernas bedömning är att som det varit upplagt tidigare håller det inte ur ansvarssynpunkt, varje kommun har ett långtgående ansvar om något skulle hända ungdomarna under arrangemanget. Ansvarsfördelningen innebär därför att man framöver inte kan genomföra arrangemanget med det tidigare upplägget.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan