Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Falköping Centrum

Debatt
Insändare: Genom hur du röstar bestämmer du vem som skall representera dig i Kyrkofullmäktige

Tack för synpunkter! På senaste tiden har man kunnat läsa debattartiklar i FT som handlar om Svenska kyrkan och Falköpings pastorat i synnerhet. Det är bra med debatt och att medlemmar ventilerar sina tankar och åsikter. Man kan förledas att tro att det är tjänstemännen som bestämmer och gör som de vill men så är det faktiskt inte.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Man kan förledas att tro att det är tjänstemännen som bestämmer och gör som de vill men så är det faktiskt inte”, skriver Åke Abrahamsson i en insändare om Svenska kyrkan och Falköpings pastorat.

Bild: Josefin Berntsson

Annons

Ett pastorat styrs av beslut som tas av förtroendevalda. I budget och verksamhetsplan fastställs vad tjänstemännen skall göra under det kommande året. Detta beslutas av den valda församlingen, således kyrkofullmäktige. Sammanträdena är offentliga, det är bara att gå dit. De annonseras dessutom. Tyvärr är det få som kommer och tråkigt nog inte media. Det är således medlemmarnas valda representanter som beslutar.

Annons

Annons

Inför ett kyrkoval görs det allmänt bekant vilka personer som förs fram av de olika nomineringsgrupperna. Ta kontakt och diskutera. En intressegrupp kan mycket väl bilda en egen nomineringsgrupp för att på det sättet skaffa sympatier för en åsiktsriktning. För ordningens skull skall det sägas att det är för sent till årets kyrkoval. Den viktigaste handlingen är dock att du går till vallokalen och lägger din röst.

Kyrkofullmäktige och kyrkoråd styr således vad som skall göras framgent. Man kan säga att detta är det ena benet. Det andra är Kyrkoordning för Svenska kyrkan. Det är en volym om bortåt 400 sidor som reglerar precis allt från ärkebiskopen till ett församlingsråd. I huvudsak beslutas denna av kyrkomötet. Detta innebär att tjänstemännen i Svenska kyrkan (och naturligtvis även de förtroendevalda) är strikt uppbundna av ett omfattande regelverk. Att pastoraten sköter sitt mandat regleras dessutom mot stiften i något som kallas församlingsinstruktion. Man kan naturligtvis ha synpunkter på om ett trossamfund skall vara så totalt genomreglerat men möjligheterna till frispel är faktiskt väldigt små för både tjänstemän och förtroendevalda.

Åke Abrahamsson, förtroendeval

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy