Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Debatt
Debatt: Agerar Skaraborgs kommuner för att stärka svensk skola i avtalsrörelsen?

Det är allvar nu. Efter senaste årens nedskärningar, och coronapandemin, är lärarna och skolledarna frustrerade och slutkörda. Vi har tagit ett enormt ansvar, stått upp för barnen och eleverna, och fortsätter göra det.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Det är hög tid för SKR att tillsammans med oss ta ett kraftfullt nationellt grepp för mer attraktiva villkor för läraryrket", anser Lärarförbundets förtroendevalda.

Bild: TT

Annons

Nu är det dags för kommunerna att ta sitt ansvar - därför kräver vi ett avtal som på riktigt ger lärare och skolledare rätt förutsättningar.   

Vi vill få med kommunerna på skarpa åtaganden som förbättrar situationen över hela Sverige. Balansen mellan uppdrag och förutsättningar har högsta prioritet. Arbetsmiljön, möjligheten till planering och uppföljning samt möjligheten till utveckling måste säkras på varje arbetsplats.  

Annons

Annons

 Arbetsgivarnas vision är effektivisering och flexibilitet, och respekten för de ekonomiska ramarna framhålls som särskilt viktiga. Men i en likvärdig skola är det orimligt att en elevs hela framtid ska bero på var hen bor och kommunens skatteunderlag.  

 Ett partsavtal kan inte lösa underfinansieringen av svensk skola på längre sikt. Men här och nu krävs det ett avtal som en gång för alla kommer till rätta med lärares och skolledares arbetssituation.  

Sverige behöver fler som vill, kan och får utvecklas som lärare. Lärare och skolledare med rätt förutsättningar är garanten för en bättre skola. SKR måste börja se höjda lärarlöner och hållbar arbetsmiljö som en investering. Det är hög tid för SKR att tillsammans med oss ta ett kraftfullt nationellt grepp för mer attraktiva villkor för läraryrket. 

Lärarförbundets ordförandegrupp, valkrets R län:

Karin Lindh, Essunga

Hanna Filipsson, Falköping

Lina Thordson, Falköping

Rickard Göransson, Grästorp

Monika Gustavsson, Gullspång

Anna Arnerfors, Götene

Carina Bergh, Hjo

Ulrika Axén, Karlsborg

Ulrika Lindahl, Lidköping

Therése Eriksson, Mariestad

Mari Velander, Skara

Heléne Sandstedt, Skövde

Liza Strid, Tibro

Jonas Storm, Tidaholm

Monika Olsson, Töreboda

Johan Berg, Töreboda

Aslaug Hardardottir, Vara

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy