Annons

Annons

Annons

Fotboll

Lokalfotbollen kan tvingas starta i juni: ”Osannolikt att vi snart spelar matcher"

Först var starten planerad till slutet av mars, sedan flyttades den till början av maj. Nu kan seriestarten i den lokala fotbollen skjutas upp ända fram till början av juni.

Text

För sex månader sedan säkrade IFK Skövde FK uppflyttningen till division 2. Nu kan klubben få vänta ytterligare två månader innan serien startas.

Bild: Stefan Albertsson

Annons

För två helger sedan drog den svenska fotbollssäsongen igång på riktigt när division 1 hade sin första omgång. I helgen som gick var det premiär även i Allsvenskan och i Superettan

Om ytterligare tre veckor var det tänkt att lokalfotbollen skulle dra igång sin säsong. Än så länge står dock restriktionerna fast och nu närmar sig det datum där det senast behöver lättas på restriktionerna för att fotboll ska kunna komma igång.

Därför har nu Svenska fotbollsförbundet tagit fram en plan för hur säsongen kan se ut i herrarnas division 2 och 3 och damernas division 1, alltså de serier där IFK Skövde FK, IFK Tidaholm, Tidaholms G&IF och Åsarp/Trädet FK spelar.

Det som förbundet beslutat är att om nuvarande restriktioner står fast 23 april kommer seriestarten att skjutas på fram till 22 och 23 maj istället för första helgen i maj. Då utgår också kvalspelet i respektive division men dubbelmöten står kvar.

Annons

Annons

Skulle restriktioner fortfarande inte tillåta fotbollsmatcher 10 maj kommer seriestarten att flyttas till 5 och 6 juni med samma upplägg som ovan.

– Det som känns bra är att vi i ett tidigt stadie vet vad som gäller om det eller det skulle inträffa. Tidigare har vi fått vänta till sista dagarna kanske men nu vet vi vad som gäller om restriktionerna lyfts och om de blir kvar, säger Charbel Abraham som är tränare för IFK Skövde FK.

Vilket datum tror du är rimligt att startar på?

– Jag tycker att det känns väldigt osannolikt att vi spelar matcher snart så jag skulle snarare tro att det blir start i juni än något annat.

Det skulle betyda att ni har kört försäsong i ett halvår, hur motiverar man sig till det?

– Det är en utmaning så klart men killarna är unga och hungriga så de driver sig själva hela tiden. Sen blir vädret bättre och bättre också och då blir det lite roligare att träna bara av den anledningen.

Båda förslag som SvFF kommit med än så länge innebär att serierna fortfarande består av dubbelmöten mellan lagen. Den detaljen hoppas Charbel Abraham återstår även om seriestarten skulle behöva flyttas ytterligare.

– En enkelserie blir ju nästan som ett lotteri och jag vet att många lag har uttryckt att just dubbelmöten är viktigt att försöka få till i den mån det går. Så det är bra att förbundet lyssnar på det och försöker att lösa det. Jag tror att vi som har så många nya i laget skulle drabbas om det blir enkelserie. Vi kommer behöva tid att spela ihop oss och det blir svårt om det bara blir ett tiotal matcher.

Vilket datum som är det absolut senaste som serierna kan starta utan att ta bort dubbelmöten ska förbundet utreda och återkomma med under maj månad.

Charbel Abraham, tränare i IFK Skövde FK.

Bild: Gabriel Nilsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan