Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Falköping

Debatt
Debatt: Regeringen sviker Falköping och Västra Götaland

Den 16 april presenterade regeringen sin infrastrukturproposition för nästa planperiod för nationell plan 2022–2033. Inte någonstans i propositionen omnämns Västra stambanan och behovet av byggnation av två nya spår på sträckan Alingsås-Göteborg. Något som är helt avgörande för både fortsatt ökning av pendeltrafik och godstrafik.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Falköpings kommunalråd Adam Johansson (M) är kritisk till att behovet av två nya spår på Västra stambanan, mellan Alingsås och Göteborg, inte nämns i regeringens infrastrukturproposition. Om detta skriver han i en debattartikel.

Bild: Anna Kuylenstierna

Annons

Godstrafiken till och från Sverige sker till mycket stora delar via Göteborgs hamn, där Västra stambanans och Skaraborg Logistic center i Falköpings betydelse för svensk industri och handel är stor.

Däremot fortsätter regeringen att kraftfullt satsa på sitt drömprojekt om höghastighetståg. Ett projekt som har blivit fördyrat, försämrat och inte minst kritiserat av bland annat Riksrevisionen men även av forskare och näringsliv. Stora kostnader, andra investeringar som trängs undan och tveksam miljönytta är bara några av sakerna som kritiserats. Ändock håller man fast vid att nya höghastighetsbanor ska byggas.

Annons

Annons

Infrastrukturen är blodomloppet för jobb och tillväxt. Att tågen kommer i tid är en förutsättning för alla de som varje morgon pendlar till jobbet och hem på eftermiddagen för att hämta på förskola och skola. På samma sätt behöver företag känna sig trygga med att varor och tjänster kan levereras i tid. En stärkt infrastruktur skulle öka investeringsviljan, framtidstron och skapa fler jobb och tillväxt i Sverige. En utbyggnad av två nya spår skulle öka robustheten, minska restiderna och skapa fler pendlingsmöjligheter på Västra stambanan. Detta är en politik som bygger Sverige och Falköping starkt.

Ingen annan tågsträckning i Sverige har så stort behov av utbyggd kapacitet som Västra Stambanan, det är beklagligt att regeringen väljer att bortse från detta. Sverige behöver en ny regering!

Adam Johansson (M), kommunstyrelsens ordförande i Falköping

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy