Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Debatt
Debatt: Kritik mot sophanteringen - ”Klart att det finns ett missnöje”

Frågan om sophantering sticker ut i Fastighetsägarnas medlemsundersökning. ”Det är klart att det finns ett missnöje", skriver Alma Ohlin och Jonas Danielson på Fastighetsägarna i Skaraborg.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Josefine Hektor

Annons

De senaste veckorna har vi på Fastighetsägarna redovisat resultatet från vår medlemsundersökning ”Fastighetsföretagarklimatet” i kommunerna Skara, Falköping och Skövde för olika intressenter. En fråga som sticker ut i samtliga kommuner är att kommunen, eller dess utsedda part, inte anses hantera frågan om avfallshantering på ett acceptabelt sätt.

AÖS (Avfallshantering Östra Skaraborg) är i nämnda kommuner dom som är utsedda att sköta den kommunala avfallshanteringen och det är efter vår undersökning klart att det finns ett missnöje. Detta har även påvisats i tidigare undersökningar.

Annons

Annons

Därför har vi från Fastighetsägarna sen två år haft en pågående dialog med AÖS. Tidigt i denna dialog tog vi fram ett förslag på åtgärder där båda parter kunde bidra med lösningar på de problem som våra medlemmar upplever.

AÖS hänvisar ofta till den kundundersökning man själva gör. Där frågar man villaägare samt boende i hyres- och bostadsrätter om vad de anser om sophanteringen. Det man bör tänka på när man genomför en sådan undersökning är att det endast i fallet med villaägaren är den som är ansvarig för sophanteringen (fastighetsägaren) som besvarar frågorna, övriga besvarande har inget ansvar för renlighet, sortering, tillsyn m.m.

Enligt hyresgäster som har blivit tillfrågade i enkäten nämns ord i frågeformuleringen som att avfallshanteringen är trygg, tillgänglig, effektiv och att det är ordning och rent. Här är det viktigt att påpeka att det är fastighetsägaren som står för soprummens utformning, att det är rent och snyggt, ordning och reda samt att på många ställen köra ut avfallskärlen för att bli tömda. I detta mellanrum mellan AÖS och hyresgästen tror vi mycket av missnöjet från våra medlemmar uppstår.

Vi anser att det är viktigt att frågan tas på allvar och att man tar till sig synpunkter och förslag. Vi från Fastighetsägarna är medvetna om att det är mycket lagar och regler som styr, men anser att det utöver dessa måste finnas en flexibilitet. Många av våra förslag på ändringar är sådant som inte påverkas av lagstiftning utan bör kunna tillmötesgås från AÖS sida.

Alma Ohlin

Ansvarig näringspolitiken

Fastighetsägarna Skaraborg

Jonas Danielson

Fastighetsägarna Skaraborg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy