Annons

Annons

Annons

Bygga och bo i Falköping

Insändare
Svar om Platåskolan och kalkbrottet: ”Allt kommer inte att se ut som det alltid har gjort”

Platån intill kalkbrottet är en central tomt mitt i Falköping som det kommer att byggas på i framtiden, slår Dan Hovskär, (KD), fast i ett insändarsvar.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Dan Hovskär, KD.

Bild: Per-Ola Janson

Annons

Detaljplanen vid kalkbrottet i Falköping engagerar. Huvudalternativet är fortsatt att platsen lämpar sig bra för att bygga Platåskolan intill kalkbrottet.

Arbetet med detaljplanen har gått tillbaka till byggnadsnämnden. Där vi nu undersöker om eventuella vattensalamandrar och andra kräldjur kan förekomma och hur deras boendemiljö ska skyddas. Där ska man ta tillvara på den biologiska mångfalden.

Detta är ett arbete som behövs göras oavsett om det blir en skola på området eller inte. Som en upplysning är det inte planerat att bygga några byggnader nere i kalkbrottet, utan uppe på platån.

Läs också: "Bygg bostäder vid kalkbrottet i stället

Annons

Detta är en central tomt mitt i Falköping som kommer att byggas på i framtiden och det ligger i linje med förtätningsprogrammet och att förädla lucktomter som finns i vår stad. Om det isåfall skulle vara bostäder eller något annat, är en mer hypotetisk fråga. Dock är samtliga partier helt eniga om att utreda platsen intill kalkbrottet vidare, då denna sedan länge är utsedd som lämplig för en ny högstadieskola, för våra barn och ungdomar.

Annons

Allt kommer inte att se ut som det alltid har gjort. Vi kan inte bortse från de förändringar som sker i samhället och vi måste möta dagens och framtidens utmaningar.

Mark- och miljööverdomstolen har inga andra synpunkter när det gäller trafiksituationer, buller, bygghöjder, skuggor eller någon av de andra delarna som har överklagats. Alla de delar har kommunen fått rätt på. Samtliga utredningarna har visat på att platsen är lämplig, med undantag för att domstolen anser att det inte helt går att utesluta att det inte finns vattensalamander i kalkbrottet, som är tänkt att bli skolans utemiljö.

Det var några grannar som överklagade och var negativa när åttavåningshuset vid Plantis skulle byggas, samma var det med bygget av Dotorpsskolan. Men nu är de flesta hyfsat nöjda och tycker att det blev ganska bra, när allt kom på plats. Som jag sa i en tidigare intervju, bor man i en stad så får man räkna med att staden utvecklas och förändras. Allt kommer inte att se ut som det alltid har gjort. Vi kan inte bortse från de förändringar som sker i samhället och vi måste möta dagens och framtidens utmaningar.

Genom våra satsningar och investeringar vill vi skapa nya möjligheter till en bättre framtid för Falköpings invånare.

Dan Hovskär (KD)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan