Annons

Annons

Annons

Bygga och bo i Falköping

De ska bygga hyreshus vid Fåraberget – 32 lägenheter ligger i bolagets plan

Asplunds Bygg bygger hyreshus på Fårabergsområdet.

Planen är 32 lägenheter i fyra hus, klara för inflyttning i december 2023.

– Planlösningarna kommer att vara flexibla, lägenheterna kan förändras över tid, säger vd Leif Forsell.

Text

En idéskiss över hur hyreshusen på Fåraberget skulle kunna se ut. Asplunds Bygg planerar för 32 lägenheter i de fyra husen. Bild: Asplunds Bygg.

Annons

Det var Asplunds Bygg i Mellansverige AB som vann kommunens markanvisningstävling för ett kvarter i det nya område som är på väg att öppnas vid Fåraberget.

Förslaget är fyra huskroppar med sammanlagt 32 lägenheter, från ettor på 30 kvadratmeter till fyrarummare på 88 kvadratmeter. I förslaget visas planlösningar där några av de större lägenheterna byggs i etage på två våningar.

– Framför allt finns en flexibilitet i planlösningarna, man kan förändra dem, ta bort eller flytta väggar, allt eftersom till exempel familjeförhållanden ändras, säger bolaget vd Leif Forsell.

Annons

Han säger att bolaget har som målsättning att arbeta en del med egen projektutveckling.

Annons

I projektet på Fåraberget ska husen byggas så energieffektiva att de matchar kraven för statligt investeringsstöd. Det i sin tur sätter gränsen för hyresnivån på 1 350 kronor per kvadratmeter och år, vilket ger månadshyror på 3 400 för de minsta till strax under 10 000 för de största lägenheterna.

Asplunds Bygg har en ambition att hitta någon som förvaltar fastigheterna när de är klara.

– Skulle inte det gå är det inte uteslutet att vi förvaltar dem själva. Projektet står inte och faller med det, säger Leif Forsell.

Leif Forsell, vd för Asplunds Bygg i Mellansverige AB. Bild: privat

Med ett marköverlåtelseavtal påskrivet räknar bolaget med att inleda projekteringen med följande entreprenad i april nästa år.

– Fram tills dess kommer vi förpacka projektet så det blir attraktivt för både en presumtiv förvaltare och hyresgäster, säger Leif Forsell.

Det område som nu öppnats för utbyggnad är över nio hektar stort. Där finns fler delar vikta för flerfamiljshus. Leif Forsell utesluter inte att Asplunds Bygg tittar på fler områden att bygga på, men att inget är planerat i dag.

Asplund Bygg i Mellansverige AB är ursprungligen grundat i Falköping 1939. 1974 gick Dahls Bygg AB upp i bolaget. Efter en sammanslagning 2015 flyttades huvudkontoret från Falköping till Skövde.

Annons

Annons

Asplunds Bygg planerar energieffektiva hus. Med statligt investeringsstöd hamnar hyrorna på 1350 kronor per kvadratmeter och år. Bild: Asplunds Bygg.

Asplunds Bygg har på senare byggt stora projekt i Falköping, bolaget byggde till exempel Tåstorp demenscentrum för Falköpings kommun och HVB-hemmet vid flygplatsen åt Humana. Just nu bygger Asplunds om Ranliden till kontor för kommunens socialförvaltning.

I dagarna tas spadtaget för bolagets hittills största åtagande, bygget av det nya äldreboendet Teglagården i Skara, med en kontraktssumma på strax över 300 miljoner kronor.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan