Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Debatt
Debatt: Vi vill stärka vården för de äldsta och sköraste

Pandemin och de restriktioner som Sverige har tvingats till har negativt påverkat äldres hälsa, såväl fysiskt som psykiskt. Samtidigt vet vi att restriktionerna fanns där för att skydda våra äldsta och sköraste, men för många – särskilt de på kommunala äldreboendena – blev restriktionerna ett problem i sig.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Alex Bergström (S), oppositionsråd i Västra Götalandsregionen.

Bild: Per Claesson

Annons

Trots att personalen gjorde sitt yttersta för att ge såväl god vård som en meningsfull social tillvaro blev alltför många sjuka till både kropp och själ.

Pandemin har avslöjat brister i vården av våra äldsta och sköraste. Flera brister fanns där innan, men som nu sattes i blixtbelysning.

En brist är risken för att äldre hamnar mellan stolarna i vad som är regionens eller kommunernas ansvar för hälso- och sjukvården. Lagen gör en distinkt skillnad; läkarkompetens är ett regionalt ansvar, medan kommunens högsta medicinska nivå är sjuksköterskor. Lagen finns där för att säkra den medicinska kompetensen. Det skapar sällan problem i normalläget, men det blev uppenbart att rutiner saknades för hur detta skulle hanteras under pandemin.

Annons

Det finns inga skäl att riva upp lagen. Den medicinska kompetens som en läkare ska besitta behöver ha en huvudman för säkerhetens skull. Det som behövs är tydligare och fastslagna rutiner för hur regioner och kommuner ska samverka kring den medicinska kompetens som behövs, inte minst för våra äldsta på särskilda boenden. Det är upp till ansvariga politiker och professionens företrädare att göra vården trygg för våra äldre skaraborgare. Ökad samverkan mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna för de äldres hälso- och sjukvård måste därför bli ett prioriterat område för såväl politiken som den kommunala och regionala professionen.

Annons

Nyligen beslutade den socialdemokratiskt ledda regeringen om flera satsningar för att förstärka omsorgen om och vården av de äldsta:

• 2 miljarder kronor för att minska andelen timanställningar. Det ger både ökad kontinuitet för brukare och patienter och trygghet för såväl personal som dem de vårdar och ger omsorg.

• 1 miljard kronor för fler sjuksköterskor inom äldreomsorgen. Det innebär förstärkt medicinsk kompetens.

• 22,1 miljoner kronor för att fler undersköterskor ska kunna skaffa sig specialistutbildning med fokus på vård och omsorg om äldre och vård om personer med demenssjukdom.

• 300 miljoner kronor till regionerna för att få fler läkare inom äldreomsorgen.

50 av de 300 miljonerna till ökad läkarkompetens hamnar i vår region. Socialdemokraterna styr inte i

Västra Götalandsregionen, men självklart kommer vi att göra vad vi kan för att satsningen ska gynna de äldre även i Skaraborg. För mitt parti är en trygg, säker och jämlik vård – oavsett ålder, bostadsort eller inkomst – alltid prioriterad.

Alex Bergström (S), oppositionsråd

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy