Annons

Annons

Annons

Debatt
Busch (KD): ”Sluta förminska kvinnosjukdomar”

Ta en värktablett. Slappna av. Sluta stressa. Den typen av bemötande är alldeles för vanligt när man söker hjälp för medicinska besvär som enbart drabbar kvinnor: exempelvis endometrios, lipödem, PCOS eller PMDS.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Många kvinnor upplever att de inte tas på allvar utav vården när de vänder sig dit med en ”kvinnosjukdom”. Gällande en del sjukdomar som drabbar såväl män som kvinnor ser kvinnors symtom och förlopp dessutom annorlunda ut, vilket gör att de ibland inte upptäcks.

Det måste det bli ändring på. Kvinnor förtjänar precis lika god vård som män. Därför vill Kristdemokraterna att kunskapen om och bemötandet av kvinnosjukdomar ska förbättras.

Annons

Annons

Till att börja med krävs mer forskning. Därför bör det inrättas ett nationellt forskningsprogram som fokuserar på kvinnors hälsa och kvinnosjukdomar. Därför avsätter vi 100 miljoner kronor till den här typen av forskning i vårt alternativ till statsbudget.

Endometrios är en sjukdom som kan innebära både smärta och infertilitet. Trots att den drabbar var tionde kvinna tar det i genomsnitt sju år att få en diagnos. Det är en av flera kvinnosjukdomar där det finns stort behov av ökad kunskap för att korta tiden från symtom till behandling och minska lidandet.

För att säkerställa att vården verkligen är jämställd, och att mäns och kvinnors sjukdomar värderas på samma sätt, krävs en årlig uppföljning av vården ur ett jämställdhetsperspektiv.

Vilket kön man har ska inte avgöra hur man bemöts av vården. Och ingen kvinna som söker för ett allvarligt medicinskt problem ska behöva höra ”ta en värktablett och slappna av”.

Ebba Busch (KD) partiledare

Maria Nilsson (KD) regionpolitiker

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan