Annons

Annons

Annons

Smärta, skam och lidande - sjukdomarna som bara drabbar kvinnor

Sjukhusets specialist önskar att han kunde göra mer för patienter med endometrios: ”Många kvinnor har lidit i det tysta”

Efter artikelserien "Smärta, skam och lidande - sjukdomarna som bara drabbar kvinnor", där kvinnor öppet berättade om endometrios, PMDS och PCOS, har vi hungrat efter svar på alla de frågor som uppstod i och kring artiklarna. Svar på frågor om varför vården inte erbjuder dessa kvinnor mer. Vi har träffat Pasi Bauer, 46, specialistläkare i obstetrik och gynekologi, och processledare för endometrios på Skaraborgs sjukhus. Han beskriver hela vårdkedjan kring dessa sjukdomar, framför allt kring endometrios.

– Många kvinnor har lidit i det tysta, men nu försöker Socialstyrelsen och vården att höja medvetenheten kring dessa sjukdomar, säger han.

Pasi Bauer, specialistläkare i obstetrik och gynekologi, med ett extra intresse för endometrios, välkomnar att Socialstyrelsen och vården äntligen uppmärksammar kvinnosjukdomar som endometrios, PMDS och PCOS.

Bild: Annelie Babitz

Annons

Sahlgrenska i Göteborg har tillsammans med Skånes Universitetssjukhus i Malmö och Lund, Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm och Akademiska sjukhuset i Uppsala under senare år blivit nationella instanser för högspecialiserad vård vad gäller endometrios.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan