Annons

Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Debatt
Debatt: (L) Mer hbtqi-kompetens behövs inom förskola och skola

Nyckeln till frihet är temat för årets Stockholm Pride. Pridefestivaler är ett tillfälle att hylla kärleken, att stå upp för allas lika värde och att lyfta allas rätt att vara sig själva och älska den de vill.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Alexandra Edman

Annons

Sverige ska vara ett land där friheten att bestämma över sin egen kropp och sexualitet gäller alla. Kampen för hbtqi-rättigheter måste därför föras året runt och i hela landet.

Liberaler har slagits för hbtqi-rättigheter i över 80 år. 1944 drev den liberale justitieministern Thorwald Bergquist igenom en avkriminalisering av homosexualitet. För första gången riskerade inte homosexuella fängelsestraff. 1979 friskförklarade Barbro Westerholm homosexuella. Och sedan dess har reformerna varit många.

Annons

Annons

Liberalerna har varit starkt pådrivande och Liberalernas stöd till hbtqi-samhället har varit helt avgörande för den positiva utvecklingen. 

I en del europeiska länder möter den positiva utvecklingen nu starkt motstånd. Försämringarna är mycket oroande. Hbtqi-personer görs till måltavla i rysk, polsk, ungersk och nu senast i tjeckisk agitation. I Ungern jämställer regeringen homosexualitet med pedofili och information om homosexualitet förbjuds. Fördömandena från flera av världens ledare har varit starka men från den svenska regeringen har det varit alltför tyst.

I Sverige har mycket blivit bättre men det finns mer att göra, dels för att förbättra villkoren för hbtqi-personer men likaså för att bekämpa homofobi, hat och hot.

Även här i Skaraborg kan mer göras för att förbättra HBTQI-personers vardag. I förskolan och i skolan grundläggs normer som nästa generation bär med sig. Därför behövs mer hbtqi-kompetens inom förskola och skola.

Alldeles för ofta händer det att bristande kunskap gör att hbtqi-personer blir osynliggjorda eller får sämre bemötande, även inom vården. Därför behöver fler läkare, sjuksköterskor och annan personal inom vården också hbtqi-kompetens. 

Liberaler har alltid stått längst fram när det gäller att strida för hbtqi-rättigheter och det kommer vi att fortsätta med. 

Annons

Mer liberalism är nyckeln till frihet.

Carl Otto Engberg - Förbundsordförande, HBT-liberaler

Pär Johnson - Ordförande Liberalerna Skaraborg 

Maria Jern - Ordförande Liberalerna Falköping. Förbundsledamot, HBT-liberaler 

Annons

Annons

Till toppen av sidan