Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Debatt
Debatt: Dags för fler semesterdagar!

Gillar du att vara ledig och samtidigt få betalt? Det vill säga semester, så är Sverige ett bra land att leva i.

Men kan det bli bättre?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Foto: Hasse Holmberg

Annons

Vi är inte lika frikostiga med semester som i Kuwait, där de har minst 31 semesterdagar, men vi är långt före andra länder, exempelvis USA, där de inte har någon lagstadgad semester alls.

Enligt semesterlagen från 1978 har alla anställda i Sverige rätt till 25 dagar semester. Det finns dock många, som tack vare sina kollektivavtal, har fler dagar än så. Rätten till 25 dagars semester var oförändrad fram till 1991, då Socialdemokraterna fick igenom sitt förslag till 27 dagar. Detta var dock kortlivat då borgarna ett par år senare drog tillbaka dagarna som en del i ett krispaket.

Annons

Annons

Den borgerliga tankesmedjan Timbro skrev 2017 en artikel angående ”den påtvingade semestern” och ondgjorde sig över att svenska arbetstagare har 25 lagstadgade semesterdagar. De vill i stället att det ska vara upp till varje arbetare att förhandla om. Jag ser det som ett hot mot bland annat anställningstryggheten då det skulle kunna leda till att till exempel arbetslösa utnyttjas genom att de får anställning under förutsättning att de bara tar ut ett par dagar semester per år.

Vi arbetare ska idag orka jobba längre i och med den höjda pensionsåldern, från 65 till 67 år. Företagen pratar om effektivitet på arbetsplatserna vilket ofta leder till slimmade organisationer; färre personer ska få ut fler produkter till en billigare peng. Ska vi orka jobba tills vi är 67 år så måste alla få mer tid för återhämtning. Vi jobbar för att kunna leva, inte tvärtom.

Vem ska då stå för den ökade kostnaden som uppkommer om vi skulle få fler semesterdagar? Jag anser att företagen som med sina effektiviseringar och stora vinster bör vara med och betala. I stället för stora aktieutdelningar och stora vinster, som gynnar ett fåtal, borde en del av kakan komma de anställda till gagn. Varför inte då i form av längre semester? På köpet får de en gladare och friskare personal. Win-Win!

Annons

Det är nu 30 år sedan Socialdemokraterna, dock tillfälligt, lyckades införa 27 dagars semester. Det är hög tid för ett nytt försök att få fler lagstadgade semesterdagar. Eller vad tycker du?

Jan Hanna, facklig ledare Socialdemokraterna i Skaraborg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy