Annons

Annons

Annons

Sommarlands vd om säsongen 2021: √Personalen √Strömavbrotten √Olyckan √Halloween

Säsongen 2021 har gått över förväntan. Det konstaterar Skara Sommarlands vd Janne Nilsson som i helgen kan summera årets säsong. Coronapandemin, till trots, har drygt en kvarts miljon gäster besökt parken.

Text

Bild: Josefine Hektor

Annons

Vd Janne Nilsson kan se tillbaka på en sommar som saknar motstycke - åtminstone i Skara Sommarlands 37-åriga historia.

När säsongen nu avslutas har man haft ett besöksantal runt 227 000 för sommaren 2021.

– Det är lite bättre än vad vi hade tänkt oss. När vi gjorde budgeten visste vi inte att vi hade ett begränsningstak.

Maxtaket var 6100 besökare, men så många släppte man aldrig in.

– 5703 personer är sommarens rekord, berättar Janne Nilsson.

Men en motsvarande dag, ett vanligt år, hade man haft upp 9000 personer i parken.

Glädjande nog har omsättningen per gäst ökat med cirka 20 procent i år.

– De både äter mer och spelar mer och köper mer glass och mat. Omsättningsmässigt är vi jättenöjda, däremot inte sagt att vår återhämtning kommer att gå jättesnabbt, men vi har haft bra hjälp med den ökningen, menar Janne Nilsson.

Annons

Annons

Vädret har också gjort sitt konstaterar vd:n.

– Det har varit en bra vädersommar, början på augusti har inte varit kanon men från midsommar och framåt hade vi i stort sett fem kanonveckor, det hjälper ju till.

Coronaanpassningarna har tagit mycket kraft och energi, men man har också kunnat dra vissa lärdomar enligt vd:n.

– Tittar vi på hur vi har utfört uppdraget som Folkhälsomyndigheten lade på oss så har vi gjort det bra. Det har varit väldigt mycket jobb med den biten. Vi har haft ganska många personer som gått runt på området och pratat med gästerna och påmint dem om att hålla avstånd. Det har varit en intensiv period, att coronasäkra och hela tiden ha ett avståndstänk. Det har tagit mycket kraft och energi.

Vad är det för lärdomar ni tar med er från det här arbetet?

– Hur man kan organisera köer, förbättrat strukturen runt försäljningsställena och det här med att sälja mat via appar och på så sätt underlätta för gästerna. Vi är också en kontantfri park från och med i år, det har varit positivt för oss.

Systemet med att alla måste förboka sitt besök har också varit bra - inte minst för planeringen.

– I och med de förbokade besöken har vi vetat hur många som kommer varje dag, det är positivt.

Vattenshowen är en av de saker som inte varit möjlig att genomföra med anledning av begränsningen av antalen gäster.

– Det är en grej som gör att man normalt sett roterar folk i parken, så det inte blir så många på samma ställen, förklarar Janne Nilsson.

Vad har varit bäst med säsongen 2021, om du får välja en enda sak?

Annons

– Vår personal givetvis. Det är ett ju ett helt annorlunda år mot alla andra. Vi har ställts inför en utmaning som vi inte hade kunnat drömma om i mars, april när vi rekryterade.

Vd Janne Nilsson lyfter fram sin personals insatser under säsongen som en av de absolut bästa grejerna med sommaren 2021.

Bild: Josefine Hektor

Annons

Själva rekryteringen var också annorlunda - fysiska auditions byttes till digitala lösningar. Att tidigare säsongsarbetare kommit tillbaka har varit värdefullt.

– Våra återvändare har varit mer betydelsefulla än någon annan säsong.

En stor utmaning har varit att Sommarlands fasta personal halverades under 2020 och gick från 19 till så få som åtta under en period.

– Det är betydligt färre som tagit hand om alla 500 ungdomar. Flera av säsongarna har fått ta ett större ansvar och hjälpt oss att lösa årets utmaningar.

Många besökare har också förväntat sig att det ska vara så gott som folktomt i parken, berättar Janne Nilsson.

– Det har varit en del jobb med det. Vi har haft långa köer, men samtidigt också två meters separation mellan varje sällskap vilket gör att köerna ser längre ut. Det är det som står ut, menar Janne Nilsson.

Till sommarens sämre sidor nämner han två saker.

– Det har varit rodeoolyckan så klart och sedan är det strömbortfallen som varit riktigt jobbiga för oss. Vi har haft åtta stycken, plus tre nattetid. Men det allra tråkigaste är naturligtvis olyckan.

Det pågår en intern utredning samt en polisutredning kring vad som egentligen hände. Med hänsyn till familjen vill Janne Nilsson inte uttala sig om olyckan i nuläget.

Annons

På torsdagskvällen den 15 juli skedde en allvarlig olycka i åkattraktionen "Rodeo" En 10-årig pojke skadades allvarligt då han föll ur den snurrande attraktionen. Med sig hade han sin pappa som blev vittne till olycka.

Bild: Arkivbild

När det gäller de många strömavbrotten så har det haft en stor påverkan på framförallt gästnöjdheten enligt Janne Nilsson.

Annons

– Även om det inte är vårt fel så är det inte Vattenfall som står där och tar emot gästernas klagomål, utan det är vår personal. Visst kan vi skylla ifrån oss men det hjälper inte när man besöker oss och har betalat mycket pengar och så finns det ingen ström i parken.

I början av säsongen hade man också problem med några av attraktionerna.

– Vi har haft lite större problem med att några av våra snurrande attraktioner stått still, det beror på att de stod still hela förra året. Detta är inte unikt för oss utan Liseberg och Kolmården har haft liknande problem. Vår driftsorganisation har slitit tungt med de maskiner som ska gå eftersom de hade stått still ett år. Under sista halvan av juli och augusti har det fungerat mycket bättre men enbart färre och kortare stopp, säger Janne Nilsson. .

Värst var det när attraktionen Tranan blev stillastående.

– Tranan stod still i en och en halv vecka på grund av att vi saknade en komponent som inte gick att få tag på.

Den som har gått och undrat om parken kommer att ha öppet under Halloween i höst får nu svar.

Annons

– Det blir inget Scary Sommarland.

Det blir inget Scary Sommarland i höst.

Bild: Sandra Skeppar

Anledningen är den minskade personalstyrkan.

– Vi fick ta bort det på grund av att vi gått från 19 anställda till dagens 12 och vi fixar inte att köra ett Halloween igen med så lite personal.

Han stänger dock inte dörren för all framtid.

– Vi får se till 2022, om vi har möjlighet att bli fler anställa och om vi har möjlighet att ta upp detta då igen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan