Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Insändare
Insändare: Då försvann tusentals jobb i onödan

Det är inte alltid kris i Sverige, men i kristider märks det tydligt vilken skillnad det gör vilka som styr landet.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: TT

Annons

När pandemin slog till införde den socialdemokratiskt ledda regeringen stöd till korttidsarbete. Bara inom IF Metalls branscher har cirka 90 000 industriarbetare kunnat gå ner i arbetstid och behålla en stor del av lönen i stället för att varslas. De som trots allt förlorade jobbet fick en höjd a-kassa. Både korttidsarbetet och den stärkta a-kassan var fackliga krav, som regeringen lyssnade på.

Annons

Vi har inte glömt finanskrisen 2008–2009, då den moderatledda regeringen inte lyssnade på oss i facket. Det blev inget krisstöd den gången, i stället försvann tiotusentals industrijobb i onödan.

Annons

När finanskrisen snabbt tömde industrins orderböcker hade dessutom alliansregeringens attack mot facken och a-kassan gjort att en halv miljon löntagare stod utan a-kassa. Chockhöjningen av avgiften hade gjort att de lämnat den.

Om ett år är det val. Sverige behöver även i fortsättningen en regering som förstår industriarbetarnas behov och industrins betydelse för Sveriges ekonomi. Det tjänar hela landet på.

IF Metall Östra Skaraborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan