Annons

Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Debatt
Att höja pensionerna handlar om rättvisa

Höjda pensioner, högre bostadstillägg och ny trygghetspension som delvis ska finansieras genom höjd pensionsavgift. Så ska ett långt arbetsliv lämna avtryck i plånboken och ge en ekonomisk trygghet på ålderns höst enligt Socialdemokraterna.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ardalan Shekarabi (S), socialförsäkringsminister debatterar för högre pensioner.

Bild: Erik Mårtensson

Annons

Vi Socialdemokrater tycker det är självklart att pensionerna måste höjas. Inte minst för kvinnor som över lag får lägre pension än män. Har man varit med och byggt Sverige starkt ska man också ha en rimlig pension. I dagarna betalas det nya pensionstillägget ut, ett steg på vägen mot vårt mål om att alla ska få ut minst 70 procent av sin slutlön.

2018 gick vi till val på att höja pensionerna. 2020 höjde vi pensionen för dem med allra lägst pensioner. Det gjorde vi genom höjd garantipension och stärkt bostadstillägg. Därefter har vi drivit på för att få igenom ett pensionstillägg för dem, som trots ett långt arbetsliv, har låga pensioner. Detta var vårt vallöfte, nu blir det verklighet. 

Annons

Annons

Höjningen berör personer som har mellan 9 000 och 17 000 kronor i månaden i allmän pension. Det handlar om personer som slitit ett helt yrkesliv. Lastbilschaufförer som levererat mat till våra butiker. Undersköterskor som sett till att vården och omsorgen fungerar både i vardag och kris, och många fler. Som mest blir det en höjning med 600 kronor i månaden för vissa grupper. 

Men vi är inte klara. De som har allra lägst pensioner behöver ytterligare förstärkningar. I kommande budget föreslår vi därför höjt bostadstillägg. För en ensamstående pensionär med höga boendekostnader kan det innebära upp till 450 kronor mer per månad. Dessutom har vi föreslagit en ny trygghetspension för dig som slitit ut dig i arbetslivet och har nära till pensionen. Den ger ekonomisk trygghet till dig som inte kan arbeta hela vägen till pensionen och därför behöver ta ut ålderspensionen i förtid vilket idag leder till en livsvarigt lägre pension.

Vi kommer fortsätta att driva på för högre pensioner. Vi vill som nästa steg höja pensionsavgiften så att det kommer in mer pengar till pensionssystemet. 

Pensionen ska vara något att se fram emot och ett långt arbetsliv måste lämna tydliga avtryck i pensionskuvertet. Nu tas ett viktigt steg på vägen, men vi har en bra bit kvar. För oss Socialdemokrater är det självklart att alla som varit med och byggt vårt land ska få en rimlig pension och en trygg tid som pensionär. Det handlar om rättvisa.

Ardalan Shekarabi (S), socialförsäkringsminister

Carina Olhsson (S), riksdagsledamot för Skaraborg

Anita Andersson (S), ordförande Socialdemokratiska seniorutskottet i Skaraborg

Annons

Annons

Till toppen av sidan