Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Debatt
Bankkontoren i Skaraborg är viktiga för utvecklingen

När bankerna stänger sina kontor i landsbygder går kunskapen om lokala förhållanden förlorad och med den förmågan att värdera lokala affärsmöjligheter. Rapporten "Kapital i hela landet" visar på en dramatisk trend med kontorsnedläggningar. Riksorganisationen Hela Sverige uppmanar därför bankerna att tänka om, att se affärsmöjligheterna och fortsätta finansiera lokal utveckling.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Fotograf: Karl David Englund

Annons

Sedan 90-talet har hälften av alla bankkontor försvunnit, och de bankanställda finns nu i regionala centralorter och i centrala Stockholm i stället för runt om i Västra Götaland. Storstädernas andel av bankkontoren har ökat, främst på landsbygdskommunernas bekostnad. I dag saknar 10 procent av alla kommuner bankkontor. I Skaraborg saknar Töreboda, Karlsborg och Gullspång helt bankkontor.

Annons

Utvecklingen går snabbt och åt fel håll. Bara sedan 2015 har ett av tre bankkontor i Sverige stängts, antalet har minskat från 1 644 till 1 048 kontor idag. Under 2021 har Handelsbanken aviserat nedläggning av ytterligare 180 kontor. Snart kommer ännu fler kommuner helt sakna bankkontor.

Annons

Att banknedläggning är negativ för landsbygderna är väl känt. Trots att storbankerna framhåller digitaliseringens möjligheter, är tillgången till snabbt internet dålig i många av de kommuner som saknar bankkontor, vilket försvårar för kunderna. Bankerna har också en central roll vid utlåning och krediter till företag som gynnar samhället. När kontoren stänger försvinner kunskapen om lokala förhållanden, vilket är en förutsättning för rättvisande lånebedömningar och att värdera affären.

Den kommun där ett bankkontor har störst upptagningsområde, i Jokkmokk, ska bankens lokalkännedom omfatta 17 000 kvadratkilometer. I Stockholms kommun täcker de 140 bankkontoren i snitt 1,3 kvadratkilometer.

Konsekvensen blir att företagare i landsbygder har svårare att få lån, får högre ränta och sämre villkor eftersom banken saknar kunskap om hur affärsidéer står sig på den lokala marknaden. Resultatet blir att bankerna går miste om affärsmöjligheter och förlorar långsiktiga kunder.

När allt fler gör verklighet av drömmen att leva och bo utanför storstäderna och flyttströmmarna nu vänts från storstad till landsbygd måste bankerna tänka om. Hela Sveriges nya rapport "Kapital i hela landet" visar att även bankerna tjänar på att finnas både i landsbygder och i städer. Och bankerna behövs för att samhället och näringslivet ska kunna utvecklas, även i Västra Götaland.

Annons

Annons

Terese Bengard, verksamhetschef Hela Sverige ska Leva

Christer Johansson, ordförande Hela Sverige ska leva Fyrbodal

Bert Olsson, ordförande Hela Sverige ska leva Göteborgsregionen

Hans Lundmark, ordförande Hela Sverige ska leva Skaraborg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy