Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Vem vill begravas i en skokartong eller doggybag?

Ekologiskt och miljövänligt är fantastiskt, men vem vill begravas i något som liknar en skokartong?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Visst det finns de som redan har och vill , men tyvärr är det enda alternativet i vissa kommuner, det är en sak om den avlidne själv önskat detta, men för övrigt anser jag det fullständigt vansinne och på snudd till vanära.

Här i Falköpings kommun kan man ändå välja mellan  kartonglåda eller sandurna om man vill kremeras och ligga i minneslunden.

Annons

Hur svårt kan det vara att använda en riktig urna istället då man ändå sänker ner kistor av trä i jorden, de bryts väl ner någon gång, de är inte gjorda av sand för att vara sk ekologiska.

Annons

Det behövs ett rejält nytänk inom detta område.

Vi har tydligen "tur" här i Falköping där våra anhöriga som kremeras slipper få sin sista vila i något som liknar en billig doggybag. Här kan man ha "turen" att få en trist och tråkigt brun sandurna , som man får hoppas inte blir blöt av blomkransarna så att den faller isär med hela innehållet under begravningsceremonin.

Det var tydligen svårt att få ha en ekologisk urna till minneslunden och en finare under ceremonin, för detta råkar vara ett politiskt beslut, och kom inte dravlande med respekt för den döde, då den askan redan efter kremeringen är en blandning av molekyler från  både den döda och den förvaring som den döda kremerades i. Så att flytta detta på ett smidigt sätt från en urna till en annan i en miljövänlig behållare/förvaring, behöver inte utgöra någon form av ovärdig behandling av den döda eller någon form av disrespekt för den döde, snarare tvärtom, om den som hanterar detta gör det med värdighet och respekt.

Inga påtvingade fyrkantiga kartonger, de är så fula att man gråter av bara uppsynen, så fult och eländigt att man i bästa fall kan gömma åsynen i en vit linnepåse runt, som att det blev bättre.

Snälla ta och tänk om.

Det går att fatta bättre beslut än det som hittills presenterats av vissa nuvarande politiker.

Jilla Avonti (KD)

kandiderar till region och riksdagsval.

Annons

Annons

Till toppen av sidan