Annons

Annons

Annons

Göteborg

Explosion i Göteborg – minst 16 till sjukhus

Minst 16 personer har förts till sjukhus efter en stor explosion i centrala Göteborg. Fyra av dem är allvarligt skadade.

Vad som orsakat explosionen är oklart – men enligt räddningstjänsten handlar det inte om en gasläcka.

Text

En stor explosion har inträffat vid ett flerfamiljshus på Övre Husargatan i Annedal i centrala Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Annons

Larmet om explosionen i ett flerfamiljshus i Annedal i centrala Göteborg kom strax före fem i morse. Branden är ännu inte under kontroll.

Uppgifterna om antalet skadade varierar, enligt medieuppgifter handlar det om mellan 20 och 25 personer.

Vid 9.30-tiden hade Sahlgrenska universitetssjukhuset fått in totalt 16 skadade, varav fyra allvarligt skadade, uppger Ingrid Fredriksson vid presstjänsten.

– Det handlar om tre kvinnor, en i 60-årsåldern, en i 70-årsåldern och en i 80-årsåldern, samt en man i 50-årsåldern, säger hon till TT.

– Totalt har vi 16 patienter som kommit in till oss, varav alltså fyra är allvarligt skadade och resten är lindrigt skadade.

Enligt Jon Pile, insatsledare vid Räddningstjänsten Storgöteborg, brann det vid 9-tiden fortfarande i fastigheten.

Annons

Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Annons

Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

– Ja, det brinner fortfarande och vi har inte kontroll över branden, säger han.

Det bedöms dock inte vara någon spridningsrisk till andra byggnader.

När det gäller eventuella orsaker till explosionen hänvisar räddningstjänsten till polisen. Enligt Jon Pile ska det dock inte finnas gasledningar i området.

– Allt om explosionen är det polisen som utreder. Men det finns ingen gas där, säger han.

Så fort platsen är säker att beträda kommer polisen att inleda en teknisk undersökning, uppger polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler för TT.

– Det är fortfarande ett räddningsskede där räddningstjänsten jobbar med att släcka. När det svalnat ner litegrann kan vi gå in för att ta reda på om det är en brottslig handling som ligger bakom detta eller inte, säger han.

Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Tre trapphus rökfylldes, liksom garaget och lägenheter.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse och uppger att ingen misstänkt finns i ärendet i nuläget. Polisen har även inlett en så kallad särskild händelse med anledning av explosionen.

Annons

Annons

Enligt räddningstjänsten är det oklart exakt hur många som behövt evakueras.

– Men det handlar om ett hundratal boende som har utrymts ur fastigheten, säger Jon Pile.

Göteborgs kommun har dragit i gång en stor insats, enligt kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

– Det här är fruktansvärt och naturligtvis helt oacceptabelt, säger Josefson, som på morgonen var på plats vid explosionsplatsen, till TT.

– Mina tankar går till de anhöriga och dem som blivit drabbade. De kan vara trygga i att kommunen ska göra sitt för att säkerställa att de får den hjälp och stöd de behöver för att komma ur det här. Socialtjänsten är i gång, vi sätter in de resurser som behövs nu. Det är ganska många som blivit drabbade, så det är ett omfattande arbete.

Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Göteborgs kommun erbjuder hjälp till drabbade på flera platser, bland annat i Saronkyrkan som ligger nära platsen där explosionen skedde.

– Ett 40-tal personer har kommit dit. Flera är i chock. Några har kommit i morgonrock, säger Ulla-Carin Moberg, stabschef på socialförvaltningen i Göteborgs centrum.

Många skadade har förts till Mölndals sjukhus, som ingår i Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Där har vi också upprättat ett rum för krisstöd, där människor kan prata och få praktisk hjälp, säger Ulla-Carin Moberg.

Räddningstjänsten uppger att många oroliga hört av sig kring röklukten i området och uppmanar dem som upplever det som otrevligt att stänga dörrar och fönster.

Anna Hansson/TT

Jonas Dagson/TT

Erika Nekham/TT

Jens Bornemann/TT

Micke Larsson/TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan