Det nya Högstadium centrum – en sammanslagning av högstadieskolorna i Falköpings tätort – har till viss del fått en skakig start, med flera utryckningar av både polis och brandkår till skolan. Det har handlat om att pepparsprej har spridits i skolans lokaler, om misshandel och om att elever har eldat inne på skolan vid några tillfällen.
Annons
Annons
Efter händelsen med misshandeln på Högstadium centrum stängdes två elever av från skolan under en period och extra vuxenresurser har satts in på skolan, till exempel fritidsledare och kuratorer från andra delar av förvaltningen.
Konflikten som eskalerade i en misshandel har visat sig handla om två grupper ungdomar som har en pågående oenighet, där några av dem kommer från Kinnarpsskolan.
Vid sitt sammanträde i veckan fick Falköpings barn- och utbildningsnämnd en genomgång av situationen och hur man jobbar med att skapa samvaro på Högstadium centrum, mellan elever från olika delar av Falköping.
– Det handlar om bostadsområden som behöver integreras med varandra och olika etniska grupper, det är många aspekter på detta. Det här är inte så enkelt. De har lyckats väldigt bra egentligen, men så finns det några elever som inte trivs i vårt samhälle, säger nämndens ordförande Eva Dahlgren (C).
Jag tror verkligen på den här organisationen
Annons
Hon har inget skäl att tro att oroligheterna har med det nya Högstadium centrum som organisation att göra.
– Jag tror verkligen på den här organisationen. Det är ju ändå ett fåtal elever av alla som hittar på sådana dumheter. De här incidenterna hade antagligen inträffat oavsett hur man hade organiserat sin skola. Om vi hade haft Centralskolan och Kyrkerörsskolan kvar hade det förmodligen hänt på någon av de skolorna. Den här typen av händelser kan ske precis var som helst, det är ju väldigt individbaserat, säger Eva Dahlgren.
Hon har förtroende för hur ledningen på de olika inblandade skolorna hanterar situationen.
– Jag vet att de jobbar stenhårt med att resonera med föräldrar, elever och personal.