Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Volleyboll

Falköpingselever på efterlängtad turnering med blågult – lång bussresa till Rovaniemi

För första gången på två år, med anledning av pandemin, får Sveriges U19-landslag i volleyboll nu äntligen möta internationellt motstånd igen.

På onsdagseftermiddagen rullade bussen från Falköping till Rovaniemi i norra Finland.

Bild: Olof Darius

Annons

Ombord fanns totalt 24 spelare, hälften killar och hälften tjejer. Däribland Floby VK-talangen Hampus Ekstrand. Lägg därtill fyra coacher, en scout samt två busschaufförer.

Resan var på 140 mil och tog uppemot 20 timmar.

– Det blir buss av flera skäl. Bland annat för risken att det skulle kunna bli inställt och då ville vi inte behöva stå där med flygbiljetter vi kanske inte kunde få tillbaka pengarna för, säger huvudtränaren Göran Persson på svenska volleybollförbundets hemsida.

Till vardags är han, och tjejernas headcoach Ettore Guidetti, instruktörer på RIG (Riksidrottsgymnasiet för volleyboll) i Falköping. Mer än hälften av de uttagna spelarna går på RIG.

Annons

Annons

Floby VK-talangen Hampus Ekstrand är i Finland för att spela Nevza.

Bild: Olof Darius

I måndags samlades de båda trupperna för gemensamma träningar och i Rovaniemi var tanken att hinna med ett ordentligt pass innan turneringen Nevza U19 avgörs fredag-söndag.

Sex Nevza-länder kommer till Rovaniemi och alla ställer upp i båda klasserna. Först blir det gruppspel i trelagsgrupper där ettan går direkt till semifinal och de andra två till kvartsfinal.

De svenska tjejerna möter i gruppen Danmark och Island medan killarna har Finland och Island. Övriga länder på plats är Norge och Färöarna.

– Det här är en bra tävling inför kommande EM-kval 2022. För oss är det här ett bra steg och viktiga dagar att få ihop så vi kan börja processen mot EM-kvalet, säger Göran Persson på förbundets sida.

Om killarnas trupp säger han:

– Vi åker med ett starkt gäng. De spelar i elitserien i RIG eller i sina hemmaklubbar. Det är i stort sett samma gäng som då var U17 och som presterade bra i EM-kvalet och Nevza 2019. Nu får vi för lite samträning för att vara på toppen den här gången.

I tjejlaget går nio av spelarna på RIG och kompletteras med tre spelare från Engelholms VS.

FAKTA: Svenska trupperna

Tjejer: Maya Persson, Habo Wolley, Emmy Gustafsson, Norsjö VBK, Sofia Österdahl, Sollentuna VK, Elise Ask, Västerås VBK, Selma Robinson, Göteborg Volleybollklubb, Matilda Dahlström, Svedala VBK, Agnes Hegardt, Lunds VK, Elin Larsson, IK Ymer, Daniella Åström, Engelholms VS, Sabrina Phinizy, Engelholms VS, Tindra Karlsson, Engelholms VS, Hedda Juneholm, Lindesberg VBK

Annons

Annons

Head coach: Ettore Guidetti. Assisterande coach: Mattias Österdahl

Killar: Felix Blystad, Team Valla, Melker Charlesson, Engelholms VS, Hampus Ekstrand, Floby VBK, Theodor Grahn, Habo Wolley, David Gudeta, Stöcke IF, Nezar Harouk, Habo Wolley, Jacob Hölting Nilsson, Ystads VK, Linus Isaksson, Sollentuna VK, Isak Joelsson, Habo Wolley, Carl Larsson, Habo Wolley, Sebastian Martinez Ayre, Lunds VK, Hugo Morency, Habo Wolley

Head coach: Göran Persson. Assisterande coach: Lasse Broström. Scout: Albin Öijen

Mer än hälften av de uttagna spelarna går på RIG i Falköping.

Bild: Stefan Albertsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy