Annons

Annons

Annons

krönikaFör hela Falköping

Patricia Svensson
För dig - och för hela Falköping

Vad är egentligen en tidning? Hur ska den verka för att vara till nytta för så många som möjligt? Och hur vet vi att vi gör rätt - för dig?

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Sophia Magasanik

Annons

Falköpingsbornas visioner för Falköping - här samlar vi alla artiklar

Drygt ett år har gått sedan Falköpings Tidning klev in i landets största koncern för lokalmedier, med ny organisation, mig som chefredaktör och ansvarig utgivare och i grunden ett enda uppdrag: Jobba nära med det lokala i fokus - och säkra tidningens framtid.

Förvisso rakt och tydligt - men långt ifrån enkelt. För hur gör man tidning, sajt och app som gör var och en både nöjd och tillräckligt upplyst? Varje dag?

Det kan man kanske inte. Men man kan - eller rent av måste - förstås försöka. För vad är en ort utan en stark, lokal nyhetsförmedlare?

Annons

Vi på redaktionen började med oss själva. Under hösten satte vi oss ner och definierade FT:s arbete och vår journalistik, sammanfattade tidningens profil såsom vi ser den. Satte på pränt vad som är viktigt att bevara, noterade det där som absolut inte får tappas bort längs vägen när man börjar riva i saker och ting.

Annons

Fram växte en ärlig, självkritisk och samtidigt visionär bild av vad vi tycker att FT är men också borde vara mer av. Vi har för stort stadsfokus tyckte vi i samtalen, vi måste ut mer! Träffa folk i våra samhällen bortom torg och strög, hitta de starka historierna om nära näringsliv och bygder som brinner för sin sak. Granskning, som är journalistikens svåraste och mest tidskrävande gren - den måste vi ju hitta fler möjligheter att göra. Och så de yngre Falköpingsborna - dem behöver vi lära känna bättre. Vad vill de?

Ni ger oss kraft och energi att göra mer, plocka ner nästa vision. Våga och orka, ännu lite till. Det är ju för er vi gör vår journalistik.

Sen gick vi vidare och frågade er. I vintras bjöd FT in er läsare att delta i en enkät som vi hoppades skulle ge oss fler svar om vart vårt fokus skulle riktas. Ni tyckte faktiskt till stor del som vi - det lokala är alltid allra viktigast, granskningen behöver stärkas. Era svar gick raka vägen in i redaktionens mål. Mer för er, för Falköping.

Det tar tid och kräver hårt jobb att förvandla visioner till verklighet. När är vi färdiga? När kan vi säga att vi klarat av vårt uppdrag? Kanske lite efter ett halvår? Kanske ännu lite mer nu? Eller kanske aldrig egentligen. Det är ju stora ord, högt uppsatta mål - ofta är man aldrig helt nöjd och inte sällan vill man mer än vad som är möjligt.

Annons

Men ni har peppat oss längs vägen. Och ni gör skillnad. Ni som ringer, tipsar, mejlar och stoppar oss på gatan. FT gör det bra, säger ni. Ni ser att vi försöker utveckla, ni ser en förändring till det bättre. Det betyder mycket, ska ni veta. Era tips och synpunkter gör också FT bättre. Ni ger oss kraft och energi att göra mer, plocka ner nästa vision. Våga och orka, ännu lite till. Det är ju för er vi gör vår journalistik.

Annons

Nu inleder vi en ny artikelserie med fokus på visioner och drömmar för Falköping - läs alla kreativa förslag och tankar i serien För hela Falköping.

Under året har vi stärkt Falköpings Tidnings innehåll på flera fronter. Vi började med att utöka redaktionen med en extra journalist - och har också sedan förra hösten bevakning dygnet runt via vår gemensamma nattdesk. Papperstidningen fick sig en välbehövlig ansiktslyftning i oktober i fjol och bjuder nu på en mer modern layout och, måste jag säga själv, kreativa och varierade förstasidor. Vi har också fått en ny utrustning för att sända live, vilket vi gjort åtskilliga gånger i både sport- och nyhetssammanhang.

Det är snarare styrmedel än slogan - i och med löftet skriver vi ett kontrakt med er som blir vår vägvisare, både en grå tisdag i november och över tid.

Men mest har vi ändå jobbat med innehållet - nyhetstempot har skruvats upp, vi jobbar mer fördjupande, är på plats mer och träffar fler människor.

Nu tar vi ett kliv till i vårt arbete. I dag presenterar vi vårt löfte till er. I Falköping ska det vara FT som går på djupet, avslöjar och rapporterar om det du behöver känna till - direkt när det händer, där det händer. Vi vill vara där du är för att förmedla dina viktiga och starka berättelser som berör och rör oss alla. Vi tar upp det lilla som händer närmast dig likväl som det stora i samhället. Vi gör journalistik om hela Falköping, just nu men också i morgon. FT ska vara med på Falköpings resa framåt, i alla skeden i livet - och lyfta det som gör dig glad, upprörd och stolt över din ort.

Annons

Annons

Vi sammanfattar löftet i formuleringen För hela Falköping. De tre orden ska förmedla att vi finns för dig, oavsett om du bor i centrum eller Floby. Vi gör nyheter och journalistik för hela geografin och hela dess befolkning, ung som gammal, infödd som inflyttad. Och i ordet ”för” bor också en positiv signal - vi gillar ju Falköping och lovar att både berätta de goda nyheterna och blottlägga det som felar, för stans bästa.

Löftet är inte ett reklammässigt rop i syfte att slå sig för bröstet. Det här är redaktionens ledstjärna, som visar vad vi ska göra - samt var, hur, när och varför. Det är snarare styrmedel än slogan - i och med löftet skriver vi ett kontrakt med er som blir vår vägvisare, både en grå tisdag i november och över tid.

Nu lanserar vi också en artikelserie med fokus på er och era visioner och tankar för Falköping. Vi har frågat vad ni är stolta över i Falköping - men också vad ni saknar och ser skulle stärka bygden. De närmaste dagarna kommer du att få ta del av många spännande idéer för hela Falköping - och även om allt inte kan bli verklighet blir du kanske inspirerad. Det blev i alla fall vi när vi lyssnade, skrev och läste. Och nånstans i den känslan börjar ju all utveckling.

Till sist vill jag rikta ett stort tack till dig som prenumererar - det är ditt intresse och engagemang för lokalsamhället som gör att vi kan göra vårt jobb. Jag vill tacka för alla uppmuntrande ord och konstruktiv kritik vi fått under vårt första år med ”nya” FT - och jag vill tacka för alla tips som vi kunnat stöpa om till bra nyheter. Den bästa tidningen, sajten och appen gör vi tillsammans - med era tips, åsikter, insändare, läsartexter och nyhetsbilder.

Nu fortsätter vi - för bra lokaljournalistik för dig, för hela Falköping.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan