Annons

Annons

Annons

Annons

Skaraborg

Normaltid eller sommartid – så tycker läsarna

Sommartid eller normaltid/vintertid. En fråga som engagerar och diskuteras flitigt både på ett nationellt och lokalt plan.

Tidningen frågade sina följare i sociala medier – här är svaren!

65 procent av SkLT:s följare på Instagram ville helst ha normal/vintertid.

Annons

Fram och tillbaka, fram och tillbaka – två gånger per år måste svenskarna komma ihåg minnesregeln för vilket håll klockan ska ställas om när vi växlar mellan sommar- och vintertid.

Men snart kan det vara slut på det, målet är att man 2023 ska ha bestämt sig för om Sverige ska ha konstant sommartid eller vinter/normaltid.

Om skaraborgarna fick bestämma å Sveriges vägnar – vad skulle vi få då? Frågan både engagerar och splittrar tidningens följare i sociala medier.

I Falköpings Tidnings kommentarsfält är det övervägande fler som vill ha vinter/normaltid – men ungefär en tredjedel av kommentarerna vill ändå ha sommartid.

Annons

Många nämner just att man får en extra soltimme som en stor bonus.

Annons

– Sommartid är självklart för mig. Som 7-4 jobbare tar jag helst den ljusa timmen efter jobbet än på morgonen. Har heller mer dagsljus på min fritid efter jobbet än på min fritid före jobbet då jag mest är inne eller på väg till arbetet. Det bästa är dock att man slutar med att ställa om tiden, skriver en läsare i FT:s kommentarsfält.

– Håller med! Såklart sommartid så man får en timma längre med dagsljus. Jag gillar sommartid, då jag sover bättre, fyller en annan följare i.

Men, som sagt – frågan splittrar läsarna.

– Kan inte ni som skriver att ni vill ha normaltid förklara varför ni inte vill ha ljusa kvällar? Jag ser ingen fördel med att solen går ner en timma tidigare, frågar en följare de som kommenterat att de vill ha vintertid.

– Normaltid, varför konstra till det, naturen vet bäst, svarar en läsare.

En annan läsare kommenterar att jetlaggen efter tidsomställningen, och en läsare lyfter fram hur det blir för nattarbetarna under tidsomställningen.

– Inte kul att jobba den natten man drar tillbaka, skriver bland annat en läsare.

Men alla håller inte med om att det borde förändras överhuvudtaget.

– Det skulle vara trevligt med ljus när man åker hem efter jobbet lite längre. På måndag är det mörkt runt 17.00-tiden. Men eftersom vi velar med klockan fram och tillbaka så är det kolsvart när vi drar tillbaka klockan varje år. Hur det än blir i framtiden så ska det bli skönt att slippa en timme hit och dit, skriver en läsare i FT:s kommentarsfält.

Annons

I Skara, Vara och Götene verkar man snarare sukta efter sommartid året runt – i Skaraborgs Läns Tidnings kommentarsfält är det övervägande sommartid som föreslås.

Annons

– Sommartid, trots att jag är morgontrött. Vill ha lite chans till ljus efter jobbet i några timmar till. Mörkt på morgonen spelar ingen roll då jag bara åker till ett kontor och är inomhus, skriver en följare i SkLT:s kommentarsfält.

Men här är det också många som är likgiltiga till omställningen – bara någon bestämmer sig för vad det ska bli. Vad det sen blir, verkar kvitta.

– Så länge vi slutar vela, så är jag helt likgiltig inför vilken tid vi stannar på, skriver en läsare bland annat, och får medhåll från andra i samma kommentarsfält.

– Spelar ingen roll, bara vi slipper ändra fram och tillbaka, skriver en annan läsare.

Skövdeborna är splittrade rakt av i Skövde Nyheters kommentarsfält – när artikeln skrivs under fredagens eftermiddag är det exakt lika många röster på sommartid som på normal/vintertid.

– Sommartid, soluret är rätt så förlegat så förstår inte vitsen med det så kallade "normaltid", skriver en läsare i SN:s kommentarsfält.

– Normaltid/vintertid, då mår folket bäst, argumenterar en annan läsare.

Men en liten påminnelse – oavsett om du är team sommartid eller team normal/vintertid, glöm inte att ställa tillbaka klockan en timme på söndag! Tills vidare gäller nämligen omställningen, oavsett vad man tycker om det.

Annons

Annons

Till toppen av sidan