Annons

Annons

Annons

Bowling

Skaraspelarens sorg efter sin förebilds bortgång: "Svårt att ta in"

Bowlingsverige är i sorg efter onsdagens besked att profilen Tomas Leandersson gått bort efter en tids sjukdom, 55 år gammal.

Vi har pratat med Joakim Bäck i Skaraklubben BK Kåess.

Text

Bild: Arkivbild

Annons

Joakim Bäck, 49, har haft Karlskogasonen Tomas Leandersson som en av sina förebilder inom bowlingsporten.

– Redan när jag började spela var han en stjärna som figurerade flitigt i den förbundstidning (Bowlaren) som delades ut till alla licensierade spelare och som var min ”bibel” under hela 90-talet. Som bowlingnörd följde och imponerades jag av Tomas höga nivå och många triumfer. Tomas teknik var något man försökte härma, med varierat resultat.

Att Joakim senare skulle ställas på samma banor som Tomas var något han då bara kunde drömma om.

Men det kom att bli verklighet vid några tillfällen.

– Vi möttes i slutfinalen av Skara Open 2005. Jag lyckades vinna och belönades med 50 000 kronor, säger Joakim Bäck, som då för övrigt hette Algotsson i efternamn.

Annons

– Och 2014 hade Kåess ett mycket givande heldagsläger med Tomas och hans amerikanske vän Mark Baker.

Annons

Bowlingikonen Tomas Leandersson under ett träningsdag med BK Kåess i Skara 2014. Här instruerar han Leif Apell.

Bild: Arkivbild

För tre år sedan fick Bäck chansen att möta Tomas Leandersson i en match i allsvenskan, när den sistnämnde kom till Skara med Team Pergamons farmarlag. Joakim blev då främsta hemmaspelare med sina 907 poäng – 49 poäng färre än Tomas Leandersson som var poängbäst i bortalaget.

2019 mötte Joakim Bäck sin idol Tomas Leandersson i en match i allsvenskan. Efteråt fick båda pris som bästa spelare i respektive lag.

Bild: Privat

– För mig var Tomas en ambassadör för bowlingsporten. Han var och förblev en av de personer som, genom sitt eget intresse och sedermera sina kurser, utvecklade kunskaperna om till exempel banläsning och klotkunskap hos stora delar av Sveriges bowlare.

Hans meritlista var lång och innehöll både VM-guld, World Cup-segrar och världsrekord. År 2000 valdes han in i bowlingens Hall of fame. På senare år nådde Leandersson även framgångar vid senior-VM i bland annat Las Vegas.

En av världens främsta bowlare genom tiderna, Tomas Leandersson, är död. Foto: Bildbyrån

Annons

Nu har han dock slagit sitt sista slag.

Annons

– Jag fick höra att Tomas drabbats av cancer genom ett inlägg han själv gjorde i våras på Facebook. Han berättade att han drabbats av en hjärntumör 2020 som han genomgått en operation för. Under början av hösten förstod man att Tomas var mycket sjuk. När jag i morse fick höra om hans bortgång kändes det både svårt att ta in och oerhört sorgligt, säger Joakim Bäck.

Kommer ni i BK Kåess att hedra hans minne på något sätt?

– I dagsläget är det inget bestämt. Kanske kan vi, tillsammans med de klubbar som önskar, ha en tyst minut vid nästa serieomgång?

Joakim Bäck i BK Kåss sörjer att Tomas Leandersson har avlidit.

Bild: Arkivbild

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan