Annons

Annons

Annons

Göteborg

Löfven tackades av: ”Längtar lite efter frihet”

Stefan Löfven har tackats av som S-ordförande med sång, kramar och applåder. En del i honom tycker det ska bli skönt att sluta.

– Hur underbart det än har varit så längtar jag lite efter den där friheten, säger han.

Text

Stefan Löfven avtackades på lördagen som S-ordförande. Magdalena Andersson kallade Löfven ett norrländskt kärnvirke. Foto: Adam Ihse/TT

Annons

Efter snart tio år som partiledare för Socialdemokraterna lämnar Löfven rampljuset åt Magdalena Andersson.

– Under Stefan Löfvens ledning har vårt parti stått obesegrat av högern. Han har brutit upp blockpolitiken. Vi har vunnit två val, har god chans att vinna ett tredje, säger Magdalena Andersson och kallar Löfven världens bästa chef, ledare och en mästerlig förhandlare.

Magdalena Andersson kallade Stefan Löfven ett norrländskt kärnvirke. Foto: Adam Ihse/TT

Han har lett landet under terrordåd, pandemikris, lagt om migrationspolitiken och alltid satt landet först, enligt Andersson.

– Tre Moderata partiledare, de har kommit och gått, men Stefan har bestått.

Annons

Det var inte bara partimedlemmar på kongressen som ville tacka. Leif GW Persson, Eva Dahlgren och Jason ”Timbuktu” Diakité var några som hade spelat in videohälsningar. Lars Winnerbäck framförde en låt live.

Annons

Tipset från Leif GW, Persson för att inte bli helt uttråkad, var att inte dra sig tillbaka till hundra procent. Han kom också med vad man får anta är en komplimang: ”Du är inte helt dum i huvudet.”

Nya S-ordföranden Magdalena Andersson torkade en tår när hon tackade Stefan Löfven. Foto: Adam Ihse/TT

Även Centerledaren Annie Lööf tackade digitalt för många diskussioner under åren, men konstaterade att S och C är två partier med ganska olika perspektiv.

– Jag kommer bära med mig dig som en person som står vid sitt ord.

MP-språkrören Märta Stenevi och Per Bolund passade på att i en videohälsning berömma samarbetet.

– Jag ser fram emot att Miljöpartiet och Socialdemokraterna får fortsätta vår resa, säger Per Bolund.

Stefan Löfven själv höll ett mycket personligt tal innan rosorna delades ut. Han lyfte återigen barnen som samhällets största ansvar och tog upp sin bakgrund och uppväxt som fosterbarn.

– Min livsresa har inte varit spikrak. Det har gett mig en insikt om att vi aldrig kan veta vilken ryggsäck en medmänniska bär på. Vi ska därför inte vara så snabba med att döma andra, säger han.

Han känner stolthet över sin egen klassresa, från svetsare till statsminister. Sedan framhöll han klimatkrisen som ”vår tids stora ödesfråga”.

Stefan Löfven avtackades på lördagen som S-ordförande. Foto: Adam Ihse/TT

Annons

Annons

En del tuffa tider har det varit, medgav han. Terrordådet på Drottningatan, ett besök nyligen på Utöya för att uppmärksamma tioårsdagen, och för några år sedan besöket i Auschwitz. När han skulle svara på vad han känner mest stolthet över blev svaret:

– Att vi hållit ett parti med rötterna i nynazismen borta från makten. Jag är stolt att vi står på rätt sida av historien.

Han tackade alla medlemmar, verkställande utskottet, partistyrelsen, alla statsråd och livvakter, sina mammor och pappa – och frun Ulla.

– Ulla, det hade inte gått utan dig. Jag vet inte hur jag hade klarat mig utan dig. Jag vet inte hur jag ska kunna tacka dig. Men jag ger dig min morgon, jag ger dig min dag.

Nu tycker han att det ska bli otroligt tryggt att lämna över ordförandeklubban till Magdalena Andersson. Och nog ska det bli lite skönt att sluta – med brasklappen att han dyker upp i valstugorna.

– För hur underbart det än har varit så längtar jag lite efter den där friheten.

– Sedan är det roligt att höra att man inte är helt dum i huvudet.

Niklas Svahn/TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan