Annons

Annons

Annons

Annons

Skaraborg

Fyra kommuner till går in i AÖS – som byter namn samtidigt

Vid årsskiftet går kommunerna Vara, Essunga, Grästorp och Götene med i kommunalförbundet Avfallshantering östra Skaraborg.

Samtidigt byter förbundet namn till Avfall & Återvinning Skaraborg.

Avfallshantering östra Skaraborg växer med fyra kommuner vid årsskiftet när Vara, Essunga, Grästorp och Götene går med. Bilden från Rödjornas återvinningscentral utanför Skara.

Bild: Josefin Berntsson

Annons

Kommunfullmäktige i samtliga nya medlemskommuner har under 2021 beslutat att ansöka om medlemskap i AÖS från 1 januari 2022 och därmed föra över det kommunala renhållningsansvaret till förbundet.

Det innebär att de nio medlemskommunerna utökas till 13.

Det finns fördelar i att driva avfallsverksamheten gemensamt. Framför allt handlar det om att säkra en hållbar avfallshantering för framtiden med lagändringar om skärpta krav på återvinning som en del av EU:s avfallsdirektiv, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Genom att samorganisera avfallsverksamheten kan kommunernas gemensamma resurser bidra till ökad kompetens, service, teknikutveckling, kommunikation och hållbarhetsinsatser. Syftet med kommunalförbundet är att skapa en mer hållbar och kostnadseffektiv avfallshantering i Skaraborg.

– Vi ser fram emot att förbundet växer med fyra nya medlemskommuner. Kommande förändringar och krav inom avfallssektorn och den cirkulära ekonomin talar starkt för ett större förbund och det är viktigt att gemensamt kunna möta förändringarna med jämförelsevis rimliga avgifter för invånarna, säger Martin Odenö, ordförande i AÖS.

När Essunga, Grästorp, Götene och Vara blir medlemmar byter förbundet namn till Avfall & Återvinning Skaraborg.

De nio kommuner som är med i förbundet nu är Falköping, Skara, Skövde, Tibro, Hjo, Karlsborg, Mariestad, Töreboda och Gullspång.

Annons

Annons

Till toppen av sidan