Annons

Annons

Annons

Coronaviruset på Höglandet

Vaccinpass kan krävas även på krogar och gym

Folkhälsomyndigheten skissar nu på nya restriktioner för ett läge där smittkurvorna sticker iväg brant uppåt. I steg två kan restauranger, gym och museer omfattas, enligt uppgift till TT.

Och hemarbete återinföras.

Text

Diskussioner pågår om att införa vaccinationsbevis även för restauranger, enligt uppgift till TT. Arkivbild

Annons

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har precis gett besked om att vaccinationsbevis kan införas för idrottsevenemang, konserter, bio och andra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 deltagare. För de verksamheter som inte vill införa vaccinationsbevis, kommer särskilda regler att gälla så att människor ändå kan hålla avstånd när vaccinerade och ovaccinerade möts.

Annons

Parallellt med att dessa föreskrifter, skissar FHM på restriktioner för ett eventuellt steg två, ett förvärrat läge där smittspridningen ökar mycket snabbt, så som har skett i andra länder med liknande vaccinationsgrad som Sverige, till exempel Österrike.

Annons

En rekommendation som då relativt lätt kan återinföras är uppmaningen att jobba hemifrån, om det går.

Diskussioner pågår även om att införa vaccinationsbevis för restauranger och att samtidigt återinföra restriktioner. I ett läge med mycket hög smittspridning kan det behövas regler även om det enbart är vaccinerade som släpps in, så att det går att hålla avstånd.

Enligt uppgift till TT handlar det bland annat om att restauranggästerna måste sitta ner i lokalen och att det inte ska vara tillåtet att hänga i baren. Det kan också bli regler för hur stort avstånd det måste vara mellan borden, men troligen inte nya begränsningar av öppettiderna.

Även museer, gym och andra verksamheter kan få motsvarande krav på sig om smittläget förvärras och FHM anser att steg två behövs för restriktioner.

Däremot ser det just nu inte ut som att butiker kommer att omfattas, förutom rekommendationer till julshoppande människor om att hålla avstånd och till butikerna att se till att det inte uppstår trängsel i köer.

För att steg två ska bli aktuellt måste dock smittspridningen öka mer än vad den gör i dagsläget.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan