Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Vi vill släppa fram Magdalena - men efter förhandling

Svar på Ida Ekeroth Claussons och Annika Strandhälls debattartikel. (14 Nov)

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vänstern öppnar för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister, men vill förhandla.

Annons

Läs mer: Krossa glastaket för kvinnor i politiken

Det är en statsministerkandidats ansvar att samla stöd för att få bilda regering. Socialdemokraterna och Miljöpartiet behöver Vänsterpartiets stöd för att kunna göra det. Det är enkel matematik utifrån hur det ser ut i riksdagen idag.

Annons

Annons

Vänsterpartiet har hela tiden varit tydliga med att vi gärna vill släppa fram Magdalena Andersson som statsminister – men att vi inte kommer att göra det utan att få inflytande på regeringens politik. Krävs Vänsterpartiets mandat för att bilda regering, så ska statsministerkandidaten också förhandla med oss. Precis som hon har gjort med de andra partier - Centerpartiet och Miljöpartiet - som efter förhandlingar sagt att de kommer att stödja henne som statsminister.

Vi tycker att det vore fantastiskt med en kvinnlig statsminister – men det betyder inte att vi kommer att släppa fram en kandidat enbart i egenskap av kvinna. Reglerna för hur en regeringsbildning går till förändras inte av att det är en kvinna som håller i den.

För oss i Vänsterpartiet är de kvinnor som inte blir statsminister viktigast – alla de kvinnor som hela livet arbetar i låglöneyrken, sliter ut sig och sedan inte ens får en pension som går att leva på.

Nu har Magdalena Andersson äntligen sagt att hon kommer att förhandla med Nooshi Dadgostar. Vi hoppas att detta är på allvar och att det kommer att leda till ett avtal. Vänsterpartiets avsikt har hela tiden varit, och är fortfarande, att komma fram till en lösning.

Jessica Thunander, Falköping, riksdagsledamot för Vänsterpartiet

Emil Estebanez, kommunfullmäktigeledamot

Scott Schylander, Ordförande Vänsterpartiet Falköping

Annons

Annons

Till toppen av sidan