Annons

Annons

Annons

Skövde Centrum

Nu byggs Skövde Designmarknad: ”Drömt om det i två år”

Den 3-5 december pågår Skövde Designmarknad i H&M:s gamla lokaler på Commerce. Ett 70-tal utställare kommer att visa upp sina hantverk och sin konst. Däribland så kommer även musiker och band att spela under helgen.

– Det ska vara en plats där man kan ta del av all konstärlighet vi har runt oss i Skövde och Skaraborg, säger Jennifer Harrysson, som står bakom satsningen.

Jennifer Harrysson, Sara Hjerpe och Emil Qwarfordt ska alla ställa ut under Skövde Designmarknad 3-5 december i Commerce. Jennifer Harrysson, t.v, är den som står bakom satsningen.

Bild: Annelie Hüllert Storm

Annons

Nu står hon här och ser sin dröm förverkligas. Jennifer Harrysson har fått nycklarna till lokalen i Commerce och alla utställares platser är bestämda. Det sitter lappar med namn och inriktning på konsten på väggarna. På golvet under en av rulltrapporna finns det början till en scen. Om två veckor öppnar Skövde Designmarknad.

– Just nu hinner jag inte tänka i banor om att vara nervös. Men dagen innan tror jag att jag kommer vara jättenervös, säger Jennifer Harrysson.

Jennifer Harrysson hade tänkt genomföra designmarknaden under 2020 men pandemin kom emellan. Då valde hon att skala ned och hade en pop-up butik på ovanvåningen på Commerce i tre månader. Nu satsar hon fullt ut och har samlat ett 70-tal lokala, Skaraborgska och Västsvenska hantverkare under ett tak.

Annons

– Jag har drömt om det här i två år. Nu äntligen kan jag göra det, säger Jennifer Harrysson.

Annons

Det är mycket planering som ligger bakom att samla 70 utställare under samma tak.

Bild: Annelie Hüllert Storm

Alla utställarna får inreda sina utrymmen som de vill. Här diskuterar ttställaren Emil Qwarfordt och Jennifer Harrysson om hur hans del kan se ut.

Bild: Annelie Hüllert Storm

Det hela började med att hon själv ställde ut sina smycken på olika julmarknader. Hon kände att det kanske inte var rätt forum för just hennes produkter. När hon senare ställde ut på en designmarknad i en butik i Göteborg insåg hon vad som saknades i Skövde.

– Jag önskade att någon skulle dra igång en sådan grej här men ingen gjorde det. En kompis sa till mig att om jag vill att det ska hända så får jag lösa det själv, säger hon.

H&M:s gamla lokaler i Commerce förvandlas snart till Skövde Designmarknad. På ovandelen kommer främst textil och konst finnas.

Bild: Annelie Hüllert Storm

Jennifer Harrysson ställer även själv ut sina smycken under namnet The JH Store.

Bild: Annelie Hüllert Storm

Nu står hon med en stor lokal och många hantverkare och konstnärer som är med på tåget. Det är allt från fotokonst till textil och skulpturer, kläder och målningar, och smycken. Under helgen spelar även bland annat The Gloria Story och Lina Hellstrand på den lilla scenen på nedervåningen.

Annons

– Jag vill att det här ska bli en plats där vi som hantverkare och konstnärer inom olika genrer kan mötas och utbyta idéer. Att hålla på med sånt här kan bli ganska ensamt i längden, säger Jennifer Harrysson.

Annons

Det är även förhoppningen för utställaren och textilkonstnären Sara Hjerpe.

– Det hade varit drömmen att få samarbeta med några andra och skapa något tillsammans efter den här marknaden, säger Sara Hjerpe.

Design av Sara Hjerpe som är en av utställarna på Skövde Designmarknad.

Sara Hjerpe ställer ut kläder som hon skapat i återbrukade material. Ett kuddfodral kan bli ett klädesplagg till en bebis eller en skjorta som får nytt liv. Eftersom alla utställare får inreda sitt utrymme själva så vill hon lyfta fram sina saker på allra bästa sätt.

– Jag har aldrig ställt på marknader tidigare. Jag skapar när det faller mig in och när jag behöver något till mig själv. För mig är det här en chans att visa vad jag gör men också ta ett steg framåt och göra saker åt andra, fortsätter hon.

En annan utställare som är i lokalen för att titta på sitt utrymme är designern Emil Qwarfordt. Under lördagen kommer han bjuda på sin första modevisning.

– Det är blandade känslor men jag tror att det kommer att gå bra. Jag tror att många kommer tycka om det, säger han.

Emil Qwarfordt kommer att ha sin första modevisning under lördagen under Skövde Designmarknad.

Bild: Annelie Hüllert Storm

Annons

Kläder designade och skapade av Emil Qwarfordt som ställer ut på Skövde Designmarknad.

På modevisningen kommer det visas kläder som kan bäras till vardags men också lite festligare inslag berättar Emil Qwarfordt. Det är kläder till både killar och tjejer och blandade åldrar.

– Jag håller också på med en unisex kollektion med mjukiskläder. Det är unisex-kläder jag vill satsa på i framtiden, förklarar Emil Qwarfordt.

Emil Qwarfordt gick på gymnasiet i Borås inom textil- och design och därifrån har han fortsatt sin passion.

– Jag har alltid drömt om att ha mitt egna klädföretag och bo i Italien, förklarar han.

Skövde Designmarknad öppnar klockan 10:00 fredagen den tredje december på Commerce och håller på under hela helgen.Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan