Annons

Annons

Annons

Annons

Skaraborg

Lista: Expertens varningar inför Black Friday

”Extrapris om du passar på idag, ta fem, få fyra på köpet, passa på att handla julklapparna idag, eller unna dig något själv?”

Black Friday innebär många låga och bra priser – men de billiga fynden kan också innebära tunga konsekvenser för såväl ekonomin som för hälsan.

Black Friday innebär låga priser – men också risken

Annons

Under Black Friday, som har sitt ursprung i USA någonstans före 1961, skyltar många butiker och näthandlar med de snudd på fantastiska priser som kommer med den rearushen dagen (eller hela Black Week) utlovar.

Drygt varannan konsument planerar också på att handla på årets Black Friday – och allra mest populär är reaperioden bland de yngre konsumenterna där tre av fyra tänker handla på Black Friday. Jämfört med förra året ska försäljningen också öka med 1,5 miljarder kronor enligt Svensk Handels prognos.

Annons

Totalt väntas Black Friday i år omsätta 9 miljarder kronor, uppger TT.

Men det finns anledning att tänka några varv extra innan man slår på de otroliga reapriserna under Black Friday, Black Week eller Cyber Monday (som infaller måndagen efter Black Friday).

Runt hälften av de som köper piratkopierade varor i Sverige gör nämligen det i tron att de köper äkta varor, uppger Patent och Registreringsverket. Särskilt svår kan bedömningen vara på nätet och när köpen sker snabbt och impulsivt – vilket också kan vara fallet under den reafest som Black Friday och Cyber Monday innebär i många butiker och online.

Annons

Fakta

Expertens tips inför Black Friday

√ Var uppmärksam på priset. Är priset för bra för att vara sant, är det ofta det.

√ Se till att det finns kontaktuppgifter och kontrollera dessa om du handlar på nätet.

√ Kontrollera var webbsidan kommer ifrån. Att den är på svenska betyder inte att den ligger i Sverige.


√ Använd sunt förnuft.

√ Vill du vara säker så handla hos auktoriserade eller välkända nätbutiker.

– Det är tyvärr rätt lätt att ramla in på en oseriös sajt som säljer kopior idag. Många tar snabba beslut när de ser lägre priser och är då inte lika uppmärksamma på vilken sida de shoppar på. Vi är måna om att uppmärksamma detta eftersom piratkopior inte har gått igenom de tester som krävs för att få säljas i Sverige och kan vara farliga att använda, säger Per Holgersson från myndigheten till TT, och fortsätter:

– Sannolikt är det privatpersoner som klickar hem kosmetika, märkeskläder eller elektronik till ett lägre pris i tro att de köper äkta varor. Det är väldigt olyckligt eftersom piratkopior kan orsaka alltifrån hudreaktioner till bränder, säger Per Holgersson

Black Friday kan också orsaka ett stort kundtryck, där många vill vara först till de utvalda reavarorna. Bilden är tagen under Black Friday vid Oslo Fasion Outlet 2019. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT

Annons

Annons

Till toppen av sidan