Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Beskedet: Alla mellan 18 och 65 ska erbjudas en tredje vaccindos

Regeringen har fattat flera beslut för att möta ett eventuellt värre pandemiläge i Sverige. Det handlar främst om vaccinpass och extra medel för att snabbt vaccinera alla över 18 år med en tredje dos. Det innefattar

Amanda Lind säger på en pressträff att vaccinpass kommer krävas på nattklubbar från den 1 december.

Bild: Philip Hovlin, TT

Annons

– Regeringen ser allvarligt på utvecklingen i omvärlden, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

Regeringen har nu fattat beslut som möjliggör vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 100 deltagare, som träder i kraft den 1 december. Beslutet har förankrats i riksdagen, enligt Hallengren.

Beslutet ligger i linje med det förslag som FHM lämnade under tisdagen.

– Beslutet ger arrangörer av exempelvis kultur- och idrottsevenemang möjligheter att upprätthålla sina verksamheter under hösten och vintern, säger Amanda Lind (MP), kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna, om beslutet om vaccinpassen.

Kulturministern betonar att det inte är något krav med vaccinationsbevis, men att den arrangör som inte använder sig av bevisen kommer att behöva följa de restriktioner från Folkhälsomyndigheten som presenterades tidigare i veckan.

Annons

Annons

Det handlar bland annat om att deltagarna ska ha en anvisad sittplats. Sällskap ska också kunna hålla ett avstånd om minst 1 meter i sidled samt framåt och bakåt från andra sällskap.

Antalet deltagare i ett och samma sällskap får vara högst 8 personer.

På en fråga om vilka sammankomster som berörs av det nya beslutet om vaccinpass förtydligar kulturministern på pressträffen att det inte handlar om restaurangbesök, men däremot nattklubbar där man träffas och dansar.

Lena Hallengren meddelade på en pressträff på onsdagen att alla mellan 18 och 65 ska få en tredje dos covidvaccin.

Folkhälsomyndigheten meddelar samtidigt att alla mellan 18 och 65 ska få en tredje dos vaccin mot covid-19. Rekommendationen är att den ska ges 6 månader efter den andra dosen, säger Hallengren.

– Ta din påfyllnadsdos när du erbjuds den, uppmanar socialminister Lena Hallengren.

Ytterligare 100 miljoner kronor ska avsättas för att stödja en snabb vaccinationstakt, fortsätter ministern.

Den grupp personer som i nästa steg kommer erbjudas en påfyllnadsdos är personer som får LSS-insatser, personer som har beslut om assistansersättning, personer som ingår i medicinska riskgrupper och alla som är 50–64 år, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

– Därefter kan man gå vidare med erbjudande om påfyllnadsdos för resterande i befolkningen som är 18 år eller äldre, säger hon.

Annons

Folkhälsomyndigheten får även ett nytt uppdrag i två delar. Det gäller dels ett uppdrag att ta fram underlag till regeringen för eventuellt införande av ytterligare smittskyddsåtgärder.

Annons

– Syftet är att ha beredskap för ett eventuellt försämrat läge, säger Hallengren.

Myndighetens omvärldsbevakning och det epidemiologiska läget för covid-19 i Sverige ska vara utgångspunkt i arbetet, enligt regeringen, och underlaget ska redovisas senast tisdag nästa vecka.

Den andra delen är att FHM ska ta fram redogörelser för vilka bedömningar som ska ligga till grund för att avveckla de smittskyddsåtgärder som eventuellt har införts, säger Lena Hallengren. Den delen ska redovisas till regeringen senast 14 december 2021.

Amanda Lind får under pressträffen en fråga om den kritik som framförts från Svenska kyrkan gällande krav på vaccinpass.

– Jag har förståelse för trossamfunden, det är något som de har lyft i flera dialoger vi har haft, att de är tveksamma till att använda vaccinationsbevis. Det har jag full respekt för, då finns ju den möjligheten som Folkhälsomyndigheten nu har skickat på remiss om föreskrifter som gäller om det är över 100 deltagare, säger Lind.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy