Annons

Annons

Annons

Annons

Skövde

SVT-profilens amerikanske bror till Skövde i ny dokumentär

Ikväll släpps första avsnittet av Götenebördiga Carina Bergfeldts dokumentärserie Det här är ditt land på SVT. I serien får man följa hennes amerikanska halvbror som upptäcker sina nya rötter i Sverige.

– Jag tittade på ett avsnitt av Världens sämsta indier med David Batra. Då fick jag idén att göra den grejen fast med Jeff, säger Carina Bergfeldt.

Text: 

Ikväll släpps första avsnittet av Götenebördiga Carina Bergfeldts dokumentärserie Det här är ditt land på SVT. I serien får man följa hennes sedan två år tillbaka okände halvbror från USA som upptäcker sina nya rötter i Sverige. Foto: SVT.

Annons

Det har gått två år sedan före detta USA-korren Carina Bergfeldt skickade iväg ett DNA-test för att se om hon hade några släktingar i USA under ett jobb om DNA-spårning för SVT. Det visade sig att hon hade en halvbror som hon inte visste om.

Deras nyfunna släktskap har nu resulterat i två dokumentärer. Den första var Min hemliga bror som kom 2019 som handlar om resan att upptäcka att man har en okänd bror i ett annat land. Nu släpps deras andra dokumentär tillsammans som gräver sig djupare ned i vad det innebär att vara svensk.

– Jag tittade på ett avsnitt av Världens sämsta indier med David Batra. Då fick jag idén att göra den grejen fast med Jeff för han är alltid så positiv till allt. Tar man med honom till Falbygdens ost så kommer han säga att det är den bästa osten han någonsin ätit, allt är bäst enligt honom, berättar Carina Bergfeldt.

Annons

Annons

Och föga förvånande så var hennes bror Jeffrey Nielsen positivt inställd till sin systers nya påhitt.

– När jag frågade honom så sa han bara: hell yes.

En av platserna som besöktes under produktionen var Skövde. Där bor Carina Bergfeldts ena bror med familj. Foto: SVT.

Eftersom Jeffrey Nielsen jobbar inom den amerikanska armén, som ogärna ger mer ledighet än brukligt, så blev det en väldigt kort inspelningstid för produktionen. Vanligtvis brukar man ha ungefär ett års produktionstid - Det här är ditt land hade 18 dagar.

– Som tur var så fick han ledigt under midsommarhelgen, säger Carina Bergfeldt.

På 18 dagar reste TV-teamet Sverige runt. En av platserna som besöktes var Skövde där Carina Bergfeldts ena bror bor. När de var i Skövde råkade hennes bror ut för en av Sveriges påhitt - nämligen självscanningskassan.

– Jeffrey var på ICA Maxi och blev innelåst i självscanningskassan. Han kunde inte räkna ut hur han skulle ta sig ut. Det var hans största trauma i Skövde, säger Carina Bergfeldt med ett skratt.

– Men han gillar Skövde, fortsätter hon.

Midsommar firades i Skövde. Foto: SVT.

Under inspelningen lärde sig även Carina Bergfeldt mycket om sitt hemland. Förutom udda traditioner som att gå runt med ett äpple i armhålan för att sedan ge det till den du tycker om så bad hon sin bror att rulla runt naken i morgondaggen på midsommar för att få välgång och lycka. Något som gjorts sedan 1400-talet i Sverige.

Annons

Annons

– Vi googlade väldigt mycket för att hitta olika svenska seder och då sprang vi på den om att rulla i morgondaggen. Jag hade själv varit väldigt skeptisk till en sådan förfrågan men Jeff bara sa ja, okej. Sedan undrade han om han skulle vara naken mer under dagen, berättar Carina Bergfeldt.

Foto: SVT.

Det uppstod även situationer där syskonen hamnade i diskussioner och fick se saker och ting ur ett annat perspektiv.

– Vi svenskar är ju på många sätt med rätta väldigt stolta över vårt land. Vi har bra levnadsvillkor. Men sedan kommer Jeff med sina amerikanska ögon och utmanar det här. Det fick mig att se vissa saker med andra ögon, säger Carina Bergfeldt.

Hur känns det att dokumentären släpps ikväll?

– Det känns nervöst och skitroligt. Jag hoppas att folk ska tycka att det är intressant och se Sverige lite med amerikanska ögon.

Annons

Annons

Till toppen av sidan