Annons

Annons

Annons

Siffror visar: Antalet hjärtinfarkter fortsätter minska

Knappt 4 800 personer avled till följd av akut hjärtinfarkt under 2020. Det är omkring 400 färre jämfört med året innan, enligt Socialstyrelsen.

Text

Antalet personer som drabbas och dör av hjärtinfarkt fortsätter att minska. Arkivbild. FOTO: MONS BRUNIUS / TT

Annons

Den vanligaste dödsorsaken i Sverige är fortfarande hjärt-kärlsjukdom, även om antalet personer som drabbas och dör av hjärtinfarkt stadigt har minskat under de senaste årtiondena.

Under 2020 registrerades runt 22 200 fall av akut hjärtinfarkt i Sverige, vilket var nio procent färre jämfört med 2019. Minskningen kan delvis förklaras med att färre sökte vård under perioder när smittspridningen av coronaviruset var hög.

Annons

Annons

"I övrigt beror den positiva utveckling vi sett under en följd av år bland annat på ändrade levnadsvanor, förbättrat akut omhändertagande och bättre behandling av riskfaktorer som högt blodtryck och höga blodfettnivåer", säger Bruno Ziegler, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Risken att råka ut för hjärtinfarkt ökar med åldern. Omkring fem procent av de fall som inträffade bland män under 2020 drabbade en person som var yngre än 50 år. För kvinnor var motsvarande siffra drygt två procent.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan