Annons

Annons

Annons

Jakten på en matbutik i centrum

”Uppförsbacke” för Tempos satsning i Falköping: ”Folk får ge sig till tåls”

Falköping har stått utan en matbutik i centrum i 1,5 år. Tempo vill fortfarande satsa - men när man kan öppna kan man fortfarande inte svara på. – Det har varit en ganska tuff uppförsbacke investeringsmässigt, säger Jan Persson på Tempo.

Text

– Vi tror att Tempo är rätt varumärke för en butik i centrum. Vi tror på dem och de tror på oss, säger näringslivschef Magnus Sundén.

Bild: Ida Sundén, Rikard Berglin

Annons

”Det har inte hänt så mycket”, sammanfattar etableringskonsulten Jan Persson läget för FT. Ambitionen är dock fortfarande att öppna en matbutik i Falköpings centrum - men när det blir vet man inte.

En lämplig lokal har man hittat - men vem som ska driva butiken, franchisetagaren, är inte klart.

– Det finns flera som är intresserade, men det är ett steg till att gå från att vara det till att verkligen göra det, säger Jan Persson.

Annons

Annons

– Sen finns det lycksökare också som hör av sig där man märker att det inte är så bra när man ställer en del standardfrågor.

Vilket läge som är aktuellt vill han inte avslöja eftersom där finns andra hyresgäster än så länge. Men det är i alla fall inte lokalen som inrymmer Elgiganten, som aviserat flytt till Krokstorps handelsområde, där de blir granne med Jula.

– Den har vi inte tittat på.

Tar den här etableringen ovanligt lång tid eller är det normalt?

– Det är ganska långa processtider. Det har varit en ganska tuff uppförsbacke investeringsmässigt. Det är skillnad om man tar över en lokal efter ett annat koncept, då är uppförsbacken inte lika lång. Men här ska vi ju starta nytt.

Ni ville ju öppna redan under 2021 - blir det av under nästa år?

– Jag vet faktiskt inte, det är jättesvårt att säga. Vi ville ju öppna i år men det sprack ju. Det hänger på att vi hittar en franchisetagare, säger Jan Persson.

Kommunens näringslivschef i sin tur ser inte att franchisetagare saknas:

– Det finns flera intresserade, det är inte problemet. Det här är en affärsdiskussion. Läge och lokal som Tempo bedömt som lämpliga har vi, det gäller att få ihop en kalkyl. Vi jobbar i det tempo vi kan, säger Magnus Sundén.

För kommunen är frågan viktig - både kunder och större arbetsgivare i centrum saknar möjligheten att köpa livsmedel centralt.

Annons

– Det är jätteaktuellt från vår sida, ingen ska tro att vi har stoppat. Det har hög prioritet. Men man måste få ihop en affär.

Hur ser ni på att Falköping stått utan en central livsmedelsbutik så här länge?

– På sikt är det inte hållbart, så vi ska lösa det. Men det ska också bli bra på lång sikt, det får inte bli något hafsverk. Folk får ge sig till tåls.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan