Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Nya covidåtgärder införs dagen före julafton

Smittläget är illavarslande och redan före jul är det dags för nya restriktioner.

Bland annat bör alla som kan jobba hemifrån och för samlingar inomhus med fler än 20 personer tillåts bara sittande gäster. Det påverkar till exempel nattklubbar, konserter och teatrar.

Statsminister Magdalena Andersson, finansminister Mikael Damberg och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell under regeringens pressträff på tisdagen om nya åtgärder kopplade till coronapandemin.

Annons

– Nu ökar smittspridningen snabbt och vi ser en ökad belastning på sjukvården. Spridningen av den nya virusvarianten omikron är bekymrande, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

– Jag vill nu rikta mig till svenska folket: Vi måste nu ta ett gemensamt ansvar och anpassa oss efter den nya verklighet som råder.

På en pressträff presenteras en rad åtgärder som börjar gälla den 23 december.

Annons

Bland annat ska folk förbereda sig att arbeta hemma efter jul och nyår. Mer hemarbete minskar också trängseln för den som inte har möjlighet att arbeta hemifrån.

Inget festande

Regeringen inför ett krav på sittande servering och en meters avstånd mellan sällskapen på krogen.

– Det innebär att det inte blir något festande på nattklubbar eller på hemvändarfester, säger Andersson.

Allmänna sammankomster för 20 till 500 deltagare ska enbart ha sittande publik. Arrangemang med fler än 500 deltagare kräver vaccinationsbevis. Begränsningar införs för trängsel i affärer och köpcentrum.

Annons

Mellandagsrean

– Syftet är att mellandagsrean inte ska bidra till ökad smittspridning, säger Magdalena Andersson.

– Platsbokning kommer bli obligatoriskt på flera tåg och och bussresor för att minska risken för trängsel, säger Magdalena Andersson.

Regeringen inför också begränsningar för fritids- och kulturaktiviteter och för mässor. Deltagande på cuper och läger inomhus avråds fram till den 16 januari.

De nya åtgärderna innebär också att regeringen föreslår flera olika ekonomiska stöd till påverkade företag och branscher.

Regeringen föreslår att idrotten får 80 miljoner och kulturen 120 miljoner kronor i nya krisstöd.

Regeringen har tidigare aviserat att omställningsstöden till enskilda näringsidkare ska aktiveras för december 2021. Nu meddelar regeringen att stöden även gäller för januari 2022.

Dessutom föreslås att karenstiden för korttidsstödet tas bort. Det innebär att företag som redan fått korttidsstöd under pandemin kan ansöka igen.

Annons

"Illavarslande"

Folkhälsomyndigheten har tagit fram nya scenarier för smittspridningen.

– Belastningen på sjukvården och inte minst personalen har ökat i regionerna, inte bara på grund av covid-19 utan influensa och andra virus som sprids i samhället, säger Karin Tegmark Wisell.

Hon konstaterar att Sverige är på en relativt låg nivå fortfarande i smittläget men situationen är sammantaget "illavarslande".

– Som så många gånger förr upprepar jag att vaccinering är den absolut mest framgångsrika åtgärden.

– Om vi inte haft vaccinationerna så hade antalet döda och sjuka av covid-19 legat på en betydligt högre nivå.

Annons

Annons

Till toppen av sidan