Annons

Annons

Annons

Sportskytte

Uppskjutet i fjol – nu avgjordes Salebyfallet för 21:a gången

Efter ett uppehåll förra året på grund av covid-pandemin kunde återigen fallmålstävlingen Salebyfallet genomföras för 21:a gången i Saleby skytteförenings lokaler söndagen den 2 januari.

Bild: Privat

Annons

Luftgevärstävlingen blev som vanligt en mycket trevlig och spännande tillställning där skyttar med familjer sköt, hejade på lagkamraterna och åt smörgåstårta.

Cirka 65 skyttar deltog. De deltagande lagen kom från Norra Kållands USKF (två lag), Tibro-Ransberg SKF, Falköping SG, Axvall SKF samt från hemmaföreningen Saleby SKF (tre lag).

I år erövrade Falköpings skyttegille vandringspriset. De sköt 164 träffar av 180 möjliga. Tvåa blev fjolårssegrarna Tibro-Ransberg SKF med 161 träff och trea blev Saleby SKF lag 1 med 157 träff. Det var oerhört jämt mellan Falköping och Tibro-Ransberg. Som mest skilde det tre träff mellan lagen. Inför sista omgången ledde Tibro-Ransberg med en enda träff så det var spänning in i det sista på tävlingen

Annons

Segerlaget från Falköping SG. Från vänster: Rickard Lindberg, Christian Kokko, Perry Bergström, Krister Melin, Robbin Torstensson och Anton Melin.

Bild: Privat

Annons

Efter lagtävlingens slut var det dags för de individuella segrarna i varje skjutlag att göra upp i den individuella tävlingen. Det var de som sköt bäst i varje skjutlag som gick till final. Vid lika resultat blev det särskjutning för att få fram den som skulle gå till final.

I finalen var det hela sju skyttar från Saleby och två från Tibro-Ransberg. Falköping som vann lagtävlingen hade inte en enda skjutlagssegrare. I stället hade de en väldigt hög lägstanivå som gjorde att de vann lagtävlingen

Finalen skjuts skott för skott tills skytten missar.

Segrade gjorde Malin Lidholm. Två blev Emma Hemberg och trea Emilia Lainla. Samtliga från Saleby SKF .

De tre individuella medaljörerna. Från vänster tvåan Emma Hemberg, i mitten segraren Malin Lidholm och till höger trean Emilia Lainla. Alla från Saleby skytteförening

Bild: Privat

Fakta

Salebyfallet

Varje lag består av nio skyttar. En skytt från varje lag börjar. Skyttet sker på fallmål liknande de som används i skidskytte med fem riktprickar. Avståndet man skjuter på är 10m och hålet kulan ska gå igenom för att indikera träff är på de två vänstra 5 millimeter och de tre resterande 4 millimeter.

Med tanke på att kulan är 4,5 millimeter krävs extremt bra precision för att indikera träff. Efter ett valfritt antal provskott skjuts 20 tävlingsskott och när dessa är klara summeras hur många prickar man lyckats träffa. Detta får maximalt ta 25 minuter. Blir det flera skyttar som skjutet exakt samma resultat sker särskjutning. Då skjuter skyttarna ett skott i taget tills någon missar.
Varje halvtimma startar en ny omgång tills alla nio skyttar som ingår i laget skjutet var sin gång.
Den bästa skytten varje omgång går vidare till den individuella finalen som genomförs direkt efter att alla lag skjutet klart lagtävlingen. Den individuella finalen genomförs på samma sätt som särskjutning, alltså ett skott i taget tills någon skytt missar. Då är den skytten borta ur finalen och resterande fortsätter tills det bara är en skytt kvar.

Annons

Annons

Fakta

Så gick det

Lagtävlingen:
1) Falköpings SG, 164 träff
2) Tibro-Ransberg SKF, 161 träff
3) Saleby lag 1, 157 träff
4) Norra Kållands USKF Lag 1, 136 träff
5) Saleby lag 2, 129 träff
6) Saleby lag 3, 128 träff
7) Axvalls SKF 124 träff
8) Norra Kållands USKF Lag 2, 110 träff

Individuella finalen:
1) Malin Lidholm, Saleby SKF
2) Emma Hemberg, Saleby SKF
3) Emilia Lainla Saleby SKF
Delad 4) Filippa Lidholm, Järnving Saleby SKF och Marcus Johansson, Tibro-Ransberg SKF
6) Karl-Erik Larsson, Saleby SKF
Delad 7) Julia Johansson, Saleby SKF och Lukas Johansson, Tibro-Ransberg SKF
9) Angelica Thunström, Saleby SKF

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan