Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Provsvar för covid dröjer ”Öppna med att vi haft problem”

Under december har trycket på covidtester i regionen varit högt, vilket har bidragit till att svarstiden nu kan uppgå till fyra dagar. Dessutom har en av regionens leverantörer av tester, Unilab i Skövde, haft problem med sjukdom bland sin personal.

— Vi arbetar för att få ner svarstiderna och det är vår prioritet just nu, säger Jan Kilhamn, regionens tillförordnade sjukhusdirektör.

Text

Jan Kilhamn, regionens tillförordnade sjukhusdirektör beklagar att svarstiderna blivit längre.

Bild: TT

Annons

Antalet personer i Västra Götalandsregionen som testar sig för covid-19 har skjutit i höjden under de senaste veckorna. Antalet inskickade test är nu på samma nivå som under jul och nyår 2020.

Under vecka 50 och 51 skickades det in 60 000, respektive 52 000 test. Bara några veckor dessförinnan, under vecka 44, skickades det endast in 15 000 test.

Det höga trycket på covidtesterna har medfört att svarstiderna har blivit längre i regionen. Man vill att provsvaren ska skickas ut mellan 24 och 48 timmar efter att testet genomförts. I Västra Götalandsregionen kan man nu behöva vänta upp till fyra dagar på provsvar.

Annons

Annons

— Vi arbetar för att få ner svarstiderna och det är vår prioritet just nu, säger Jan Kilhamn, regionens tillförordnade sjukhusdirektör.

Några konsekvenser av längre svarstid är enligt Kilhamn att folk som kan jobba stannar hemma och att det försvårar smittspårningen.

— Har man symptom är rekommendationen att man ska vara hemma och minimera sina kontakter. Det fördröjer ju besked till vissa personer som det kan vara aktuellt för att arbeta. Sedan fördröjer det ju också smittspårningen, säger han.

Jan Kilhamn, regionens tillförordnade sjukhusdirektör räknar med att svarstiderna kommer minska under de kommande veckorna.

Räknar med att svarstiderna kommer minska under de kommande veckorna

Testerna som genomförs i regionen skickas till två externa laboratorium, Unilab i Skövde och Eurofins i Uppsala.

Unilab har den senaste tiden haft problem med sjukdom i personalen och har inte hunnit med att packa provtagningskit. Av den anledningen har regionen nu beslutat att styra om och skicka fler tester till Eurofins.

— Vi är helt öppna med att vi haft problem med svarstiderna nu de senaste veckorna. Det har varit en stor volym och vi jobbar med att få proverna till den leverantör som har kapacitet och vi räknar med att svarstiden kommer minska under de kommande veckorna, säger Jan Kilhamn.

Annons

Vid provtagning med PCR-test, eller egenprovtagning tas prov med provtagningspinnen från svalg, näsa och saliv.

Bild: TT

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan