Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Beskedet: Pandemistöd till företag kvar februari ut

Restriktionerna försvinner, men pandemistöden till företag kommer att finnas kvar februari ut. Även en del ersättningar till privatpersoner kommer att ligga kvar för att minska smittspridningen.

Text

Socialminister Lena Hallengren (S) och finansminister Mikael Damberg (S) håller en pressträff om fortsättningen för regeringens coronaåtgärder när flertalet restriktioner tas bort. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Annons

Regeringen har beslutat att inte göra några ändringar i de stödåtgärder som lagts fram i riksdagen. Stöden blir kvar så länge som det tidigare har sagts. Det innebär bland annat att omställnings- och omsättningsstöden till företag ligger kvar under hela februari.

– Lagt kort ligger, säger finansminister Mikael Damberg på en pressträff.

– Vi kommer inte att göra några ändringar i de stödåtgärder som regeringen gett besked om tidigare.

På onsdagen lyfts de allra flesta restriktionerna, vilket gör att till exempel restauranger, mässor och kulturevenemang slipper de krav som har begränsat verksamheten.

Det innebär dock inte att stöd och ersättningar genast dras tillbaka, enligt finansminister Mikael Damberg (S) och socialminister Lena Hallengren (S).

Annons

– Vi vet att det är viktigt att inte dra tillbaka stöd för tidigt, säger Damberg.

Annons

Smittspridningen väntas vara fortsatt hög ett tag framöver. Vissa ersättningar som ska underlätta för människor att stanna hemma när de är sjuka eller har symtom kommer därför att finnas kvar till slutet av mars. Det gäller till exempel ersättning för karensavdraget, slopat krav på läkarintyg under sjuklöneperioden och tillfällig föräldrapenning om skolan stänger.

TT: Betyder det här att det är definitivt slut på pandemistöd till företag efter februari? En del företag behöver kanske längre tid för att komma tillbaka?

– Vi ser inte framför oss nya krisstöd tack vare pandemin eftersom vi avskaffar de restriktioner som finns och som präglat Sverige under lång tid. Däremot väljer vi att inte förkorta de krisstöd som ligger, säger Mikael Damberg.

Maria Davidsson/TT

Fakta

Åtgärder som finns kvar till och med februari 2022:

• Omställningsstöd

• Omsättningsstöd till enskilda näringsidkare

• Omsättningsstöd till handelsbolag

Åtgärder som ligger kvar till och med mars 2022:

• Ersättning för karensavdrag

• Ersättning till riskgrupper

• Tillfällig föräldrapenning vid skolstängning och till föräldrar till vissa nyligen allvarligt sjuka barn

• Slopat krav på läkarintyg under sjuklöneperioden och för att få smittbärarpenning

• Ersättning för sjuklönekostnader över det normala

Åtgärder som ligger kvar till och med juni 2022:

• Slopat fribelopp för studiemedel

• Skattefri förmån av fri parkering vid arbetsplatsen

Stöd till skyndsamma sjukvårdstransporter kommer att ligga kvar till och med april 2022.

Källa: Regeringen

Finansminister Mikael Damberg (S) håller en pressträff om fortsättningen för regeringens coronaåtgärder när flertalet restriktioner tas bort.
Jonas Ekströmer/TT
Finansminister Mikael Damberg (S) håller en pressträff om fortsättningen för regeringens coronaåtgärder när flertalet restriktioner tas bort.
TT NYHETSBYRÅN

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan