Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Fullt med vaccinationstider - men bara hälften blir bokade

Starten av vaccinationscentralen i Falköping blev en succé med i det närmaste fullbokade veckor. Efter det har vaccinationstakten dalat betänkligt.

Nu vill Närhälsan som står bakom vaccinationerna där uppmana fler att boka in sig och ta sitt vaccin.

– Sjukdomen tar ingen paus och dos tre skyddar ännu mer, säger Annette Holmberg från Närhälsan.

Text

Annette Holmberg på Närhälsan som vaccinerar skaraborgare på sjukhuset i Falköping.

Annons

De första två veckorna var det i det närmaste fullbokat på vaccinationscentralen på sjukhuset i Falköping. Efter det störtdök det och det är bara hälften av de 300 tiderna som bokats upp under de dagar som de håller öppet.

– Vi har legat på hälften mot vad vi kan ta emot. Det är ju så klart fortsatt öppet på andra ställen för att vaccinera sig, men vi tycker att det är viktigt att visa att vi finns så att man inte tror att det finns tider och att man hänger med i vaccinationerna. Det finns gott om vaccin, säger Annette Holmberg som jobbar på Närhälsan.

Annons

Annons

Annette Holmberg poängterar att det är ännu viktigare att man vaccinerar sig nu när restriktionerna släpper och folk kommer samman mer.

– Sjukdomen tar ingen paus och dos tre skyddar ännu mer mot svår covid och omikron, säger hon.

Varför det är så få som bokar upp sig vet inte Annette Holmberg, men senaste statistiken visar att det är under hälften av myndiga i Västra Götalandsregionen som har tagit sin tredje dos, i Skaraborg är siffrorna något bättre med samtliga kommuner över 50 procent.

En möjligt anledning till att färre har bokat upp sig på tider kan vara omikrons spridning i regionen, tror Annette Holmberg.

– Det kan vara så att det är många som har varit sjuka och därför inte kommit och vaccinerat sig, omikron har ju fått en stor spridning och det är många som har berättat att hela familjer suttit i karantän, säger Annette Holmberg och fortsätter:

– Det gör ju att många skjuter upp och väntar med att vaccinera sig, vilken man kan göra om man har tagit två och fått corona. Så det kan vara mycket sånt också. Men det är viktigaste är att man vaccinerar sig och tar dos tre, men framförallt dos ett och får ett grundskydd.

Tider finns att boka från 10 till 18 under tisdagar, onsdagar och torsdagar. Utöver det finns det även möjlighet till drop in fram till 17 samma dagar.

– Det är jätteviktigt att vi stoppar det här, så kan vi slippa fler restriktioner och det är ju det som alla vill - leva som vanligt igen, säger Annette Holmberg.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan