Annons

Annons

Annons

Falköping

Insändare
Uppgifterna stämmer inte, Dan Hovskär

Svar till Dan Hovskär angående de höga elpriserna.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Mats Svanteman, kandidat till kommunfullmäktige för Miljöpartiet i Falköping. Foto: Privat

Annons

Läs mer: Sverige klarar inte fler rödgröna vintrar

Dan Hovskär påstår i en debattartikel i Falköpings Tidning 15/2 att de nuvarande tidvis höga elpriserna beror på de rödgröna partiernas politik, och att de rödgröna partierna stängt kärnreaktorer.

Visst är det beklagligt att de höga elpriserna drabbat människor i vår närhet. Men de uppgifter Dan Hovskär lämnar i sin debattartikel stämmer inte.

Grunden till den energipolitik som har drivits i Sverige det senaste decenniet togs fram av Allianspartierna 2009. Inte förrän 2016 gick S och MP med i den överenskommelse Allianspartierna tagit fram, med justeringen att målet är hundra procent förnybar elproduktion till 2040. Relevant är också att nämna den folkomröstning i Sverige där Sveriges befolkning krävde att kärnkraften i Sverige skulle varit avvecklad till 2010.

Annons

Annons

Mats Svanteman, kandidat till kommunfullmäktige för Miljöpartiet i Falköping. Foto: Privat

Påståendet att de rödgröna partierna stängt kärnreaktorer är också osanning. Det är bristen på lönsamhet som fått marknadens parter att stänga kärnreaktorer. Sveriges kärnreaktorer är över 40 år gamla, och kräver löpande underhåll och uppdatering av säkerhetssystem för att klara kraven. Ingen vill att det drivs osäkra kärnkraftverk i Sverige, inte någonstans i världen.

Orsaken till de höga elpriserna har främst med en globaliserad elmarknad att göra, där Sverige har en närmare anslutning till övriga elnät i Europa än tidigare. Då efterfrågan på el varit stor i övriga Europa, har priserna ökat i Sverige. Det är också en bidragande orsak till att det varit lönsamt att elda fossila bränslen i svenska kraftverk, något vi i Miljöpartiet naturligtvis vill se ett totalstopp för.

Mats Svantemans egna solceller. Foto: Privat

Ny kärnkraft löser inga energikriser idag, och det lämnar en stor skuld till kommande generationer att hantera i form av livsfarligt avfall i minst 100 000 år. Uranbrytning bidrar även det till koldioxidutsläpp, och sätter Sverige i beroendeställning till till exempel Ryssland för import. Europas främsta kärnkraftsländer har haft långt mycket högre elpriser än vi haft i Sverige, varför kärnkraft inte kommer sänka några elpriser, inte ens om flera decennier när de önskade kärnkraftreaktorerna potentiellt skulle kunna vara färdigställda. Min nyinstallerade solcellsanläggning däremot, den började producera el knappt 2 månader efter beställning.

Annons

Annons

Framtiden är förnybar med en decentraliserad och resilient elförsörjning, uppbackad av ett modernt elnät med energilagring och höjd förmåga att transportera energin genom hela Sverige. Och den framtidsvisionen har potential att bli verklighet mycket snabbare och billigare än ny kärnkraft så länge den politiska viljan finns.

Inför folkomröstningen om kärnkraft 1980 argumenterade dåvarande Kristdemokrater att kärnkraft var ett hot mot skapelsen, och en total avveckling inom 10 år. Jag önskar att samma omsorg för skapelsen fortfarande fanns kvar inom dagens Kristdemokrater.

Mats Svanteman, kandidat till kommunfullmäktige för Miljöpartiet i Falköping

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan