Annons

Annons

Annons

Skövde

Västtrafiks nya tåg ska klara extremväder

Västtrafiks nya snabbtåg har utsatts för hundratals tester. Bland annat i en klimattunnel för att se hur de klarar av allt från många minusgrader och snö till sommarhetta och sol.

– Nu ska vi säkerställa att tågen fungerar som de ska, säger Emelie Backede, affärschef för tåg på Västtrafik.

Text

Under 2022 kommer Västtrafiks nya tåg att börja rulla i Sverige, bland annat Göteborg. Emelie Backede är affärschef för tåg på Västtrafik. Foto: Västtrafik.

Annons

Tågen är av modellen Zefiro Express och ska framför allt gå som pendel- och regionaltåg i Västra Götaland, skriver Västtrafik i ett pressmeddelande.

Under 2021 påbörjades tester av de första fem tågen i Tyskland. Därefter har ett av dem testats ytterligare några månader i en klimattunnel, som är den enda i sitt slag i världen, i österrikiska Wien.

Annons

– Nu ska vi säkerställa att tågen fungerar som de ska, det är viktigt att tågen lever upp till våra höga krav. Man stressar fordonen så mycket det bara går för att säkerställa att de klarar vårt nordiska klimat och därmed kunna godkänna dem eller upptäcka eventuella brister och sådant som behöver korrigeras, säger Emelie Backede, affärschef för tåg på Västtrafik.

Annons

Klimattesterna innebär att tågen utsätts för mängder av olika slags väder och situationer – allt från minus 45 till plus 45 grader, vind, snö, is, solstrålar och luftfuktighet.

Tågen har testats i en speciell klimattunnel i Wien. Både i extrem kyla och värme. Foto: Västtrafik.

Det som har testats är bland annat vindrutetorkarna, signalhornet, kopplingen av vagnar, fotstegen som resenärerna kliver ombord på och klimatanläggningen. Tåget består av en förarhytt i varje ände, två salonger med sittplatser och en lägre mittendel med plats för barnvagnar, rullstolar och cyklar. Överallt i tåget ska komforten för alla typer av resenärer vara god.

Under 2022 kommer tågen till Sverige och testas i sin rätta miljö i Göteborg, men även i Norrland för att få till riktigt vinterväder. Planen är att 45 nya pendel- och regiontåg ska sättas i trafik i Västsverige med start under 2024.

Fakta

Fakta Zefiro Express

Antal tåg: 45
Tillverkare: Alstom (tidigare Bombardier Transportation)
Maxhastighet: 200 km/h
Längd: 80 meter
Sittplatser: 270

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan