Annons

Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Uppmaningen till svenska folket: Håll huvudet kallt

– I dag inleddes ett nytt och mörkt kapitel i Europas historia, säger statsminister Magdalena Andersson (S) med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.

Utrikesminister Ann Linde (S) betecknar läget som det allvarligaste sedan andra världskriget.

Utrikesminister Ann Linde, statsminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist kommenterar Rysslands attack mot Ukraina, vid en pressträff i Rosenbad. Foto: Paul Wennerholm / TT

Annons

– Den ryska invasionen av Ukraina är oprovocerad, olaglig och oförsvarlig. Den hotar internationell fred och säkerhet och är ett flagrant brott mot internationell rätt och den europeiska säkerhetsordningen. Ansvaret för detta faller helt på den ryska politiska ledningen, säger Magdalena Andersson vid en pressträff i Rosenbad.

Sverige fördömer den ryska invasionen i starkast möjliga ordalag.

Andersson uppmanar Ryssland att upphöra med alla militära operationer och att omedelbart dra tillbaka alla soldater från Ukraina.

– Vi står inom EU och tillsammans med våra partners eniga. Rysslands agerande kommer att mötas med enighet och ett robust svar i solidaritet med Ukraina.

Enligt statsministern har hon under morgonen pratat med Finlands president Sauli Niinistö och enats om fortsatt nära kontakt mellan länderna på alla nivåer, inklusive inom ramen för ländernas partnerskap med Nato.

Annons

Annons

Utrikesminister Ann Linde kallar invasionen ett "allvarligt folkrättsbrott" och ett "fegt angrepp".

– Vi står inför det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget, säger Ann Linde och tillägger att allvaret understryks av det "exempellösa tal" Putin höll under natten mot torsdagen där han påstod att Ukraina ska "avnazifieras".

All svensk ambassadpersonal befinner sig enligt utrikesministern i Lviv sedan i natt.

Under torsdagen deltar Magdalena Andersson i ett möte med Europeiska rådet där beslut om ett nytt kraftigare sanktionspaket väntas.

– Det kommer gå längre och slå hårdare än något tidigare, säger Andersson.

Även försvarsminister Peter Hultqvist fördömer kraftigt det han kallar ett "offensivt ryskt anfallskrig".

– Vad Ryssland vill är att förstöra den ukrainska staten, förstöra den ukrainska demokratin, kollapsa de statliga systemen, skapa rysk dominans och överhöghet.

– Det man skapar nu är stort mänskligt lidande och död.

Enligt Hultqvist är det ryska agerandet ett hot mot den europeiska säkerhetsordningen, och därmed även ett hot mot Sveriges intressen och suveränitet.

Under pressträffen vände sig statsministern också direkt till svenska folket.

– Många undrar och funderar på vad detta innebär för oss i Sverige. Att ett land i vårt direkta närområde kränker folkrätten och den europeiska säkerhetsordningen får konsekvenser för Europas länder och så även för Sverige, säger Andersson

Annons

Regeringen följer utvecklingen mycket noga och kommer att fatta de beslut som det säkerhetspolitiska läget kräver.

Annons

Andersson pekar på att Försvarsmakten genomför kontinuerliga beredskapsanpassningar.

– Vi förbereder oss för att detta kan bli en långvarig situation, säger statsministern.

Andersson uppger att många i Sverige nu frågar sig vad de själva kan göra.

– Det viktigaste i detta läget är att hålla huvudet kallt. Prata gärna med vänner anhöriga och kollegor som är särskilt oroade.

Statsministern varnar också för desinformation.

– Jag uppmanar till varsamhet för desinformation. Fråga dig hur trovärdig källan är, tänk också på vilken information du sprider vidare.

Annons

Annons

Till toppen av sidan