Läs mer: Elpriserna skulle kunnat varit 30-45% lägre - med annan politik!
Läs mer: Uppgifterna stämmer inte, Dan Hovskär
Läs mer: Sverige klarar inte fler rödgröna vintrar
Dan Hovskär fortsätter med ogrundade påståenden till svar efter att jag påpekat flera faktafel i artikeln där han förespråkar ny kärnkraft.
Annons
Hovskär hänvisar till en rapport där Energiforsk simulerar påverkan av elpriset vid en ökning av elproduktionen med 3,7TWH under perioden September - November 2021. De tittar både på ifall produktionen kommer från havsbaserad vindkraft i södra Sverige och ifrån hypotesen att reaktorerna på Ringhals fortfarande hade varit i drift. Resultatet visar att den havsbaserade vindkraften faktiskt hade haft en större sänkning av elpriset, jämfört med kärnkraften.
Annons
Citatet Hovskär hänvisar till är ryckt ur sitt sammanhang och syftar på Markus Wråkes, VD Energiforsk, förvåning att begränsningen av överföringskapaciteten gör att stor del av den producerade energin stannar i Sverige. Rapporten fastslår samma faktum som jag tidigare framfört att höstens höga priser berodde på höga priser i Europa.

Dan Hovskär (KD), toppkandidat till riksdagen.
Bild: Michael Joelsson
Mellan 2014 och 2020 har 1200 nya vindkraftverk stoppats av kommunala veton, många i södra Sverige där behovet är som störst, vindkraft som enligt Energiforsk rapport hade sänkt elpriserna. Bara de senaste månaderna har KD:s samarbetspartner M både motarbetat effektiv havsbaserad vindkraft som kunnat göra Stockholmsregionen självförsörjande på el, spridit desinformation genom manipulerade foton av havsbaserad vindkraftpark i Öresund och lagt in veto i Bohuslän tillsammans med KD och SD. Jag skrapar bara på ytan, men Hovskär anklagar de rödgröna partierna för att höja elpriserna?
Effektskatten som Hovskär pekar ut som orsaken till att kärnkraften är olönsam avskaffades 2018, två år innan reaktorerna på Ringhals avvecklades. Ägaren Vattenfalls egen förklaring till avvecklingen var att elpriset var för lågt.
Annons
Det stämmer däremot att Barsebäck stängdes efter politisk påtryckning, men inte av en rödgrön regering. Under flera decennier ordnades stora folkliga demonstrationer för att stänga Barsebäck. Folket sa stopp. KD motionerade i riksdagen om kärnkraftens risker in på 90-talet. Först lyssnade den Danska staten, och sedan den Svenska. 1997 gjorde demokratin en delseger då S, C och V beslutade att Barsebäck skulle avvecklas. Miljöpartiet kritiserade beslutet då det samtidigt tog bort 2010 som slutdatum för kärnkraften i Sverige.
Annons

Mats Svanteman, kandidat till Kommunfullmäktige för Miljöpartiet i Falköping
Det är ingen hemlighet att Miljöpartiet vill avveckla kärnkraften. De senaste dagarnas tragiska utveckling i Ukraina gör det än tydligare att vi behöver minska vår sårbarhet och vårt beroende av ryskt kärnbränsle. Att centralisera elproduktionen till enstaka kärnkraftverk ökar istället vår sårbarhet.
Markus Wråkes egen slutsats är att ökad produktion ger lägre priser på kort sikt, men på lång sikt är det ökad överföringskapacitet som både kommer minska beroendet av specifika kraftverk och hjälpa oss att nå ett koldioxidfritt elsystem.
Miljöpartiets politik är alltså grundad i samma forskning som Dan Hovskär försöker manipulera för att använda till sin fördel.
Mats Svanteman, kandidat till Kommunfullmäktige för Miljöpartiet i Falköping