Annons

Annons

Annons

Annons

Falköping

Insändare
KD vill sänka dieselpriset - rejält!

Regeringen pressar upp dieselpriserna på bekostnad av de barnfamiljer och pensionärer som lever utanför storstäderna. Det måste få ett slut. Just nu håller de skyhöga dieselpriserna på att knäcka Sveriges landsbygd, näringsliv och familjer.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Göran Gynnemo, Dan Hovskär ocj Maria Bruckshaw från Kristdemokraterna vill sänka dieselpriset som de anser knäcker Sveriges landsbygd.

Bild: Peo Janson

Annons

För företagare och lantbrukare innebär de snabbt stigande priserna allvarliga problem i ett redan ansträngt läge. Löser vi inte problemet för lantbruket med de skenande dieselpriserna kommer prisökningarna snabbt äta upp de tillfälliga stödpengarna och matpriserna kommer att stiga. Svenska bönder behöver inte bara kortsiktigt akut stöd. Det svenska lantbruket behöver och förtjänar långsiktiga förutsättningar!

Annons

Annons

Sverige ligger redan högre än vad EU begär att vi ska göra om åtta år vad gäller inblandning av biodrivmedel. Och regeringen vill gå mer än dubbelt så långt. Men konsekvensen av en hög reduktionsplikt är kraftigt dyrare diesel.

Kristdemokraterna vill:

Sänka priset på diesel idag med tre kronor genom att sänka reduktionsplikten för diesel till EU-målet för 2030.

Dessutom sänka drivmedelsskatten med ytterligare 50 öre för både diesel och bensin i den budget vi fick igenom riksdagen.

Införa en bonus på 45 000 kr vid köp av en begagnad elbil om man samtidigt byter in en diesel- eller bensinbil.

Miljardsatsa för fler laddstolpar utanför storstäderna.

Sätta som mål att nybilsförsäljningen ska bestå av 100 procent fordon med nollutsläpp 2035.

Vi kan och ska nå klimatmålen men vi ska göra det på ett sätt som låter människor vara med. Till och med Världsnaturfonden tycker att de svenska kraven är för höga. De oroar sig över att den enorma efterfrågan på biodrivmedel kan gå ut över regnskog och livsmedelsodling. I så fall finns ingen klimatnytta, bara dieselpriser som snarare knäcker verksamheter och människor som bor på landsbygden. Så kan det inte fortsätta. Hela Sverige ska fungera!

För Kristdemokraterna i Falköping

Dan Hovskär

Göran Gynnemo

Maria Bruckshaw

Annons

Annons

Till toppen av sidan