Annons

Annons

Annons

Annons

Falköping

Insändare
Vi kan påverka elpriset – om vi vill!

Slutreplik tillika svar på insändare ”Citatet är ryckt ur sitt sammanhang” i FT (2/3 2022) av Mats Svanteman (MP).

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Dan Hovskär (KD) ger sin slutreplik i debatten kring energipolitiken.

Bild: TT, Michael Joelsson

Annons

Läs mer: ”Citatet är ryckt ur sitt sammanhang”

Läs mer: Elpriserna skulle kunnat varit 30-45% lägre - med annan politik!

Läs mer: Uppgifterna stämmer inte, Dan Hovskär

Läs mer: Sverige klarar inte fler rödgröna vintrar

Annons

Annons

Återigen tar Svanteman till brösttoner och försöker därigenom flytta fokus från de rödgröna partiernas ansvar för det skenande elpriset. Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Västerpartiet är ansvariga för nedstängning av fullt fungerande kärnkraftsreaktorer. Det är inte ansvarsfullt.

För att återigen göra min poäng tydlig: som politiker har vi möjlighet och skyldighet att ge privatpersoner och företag stabila och förutsägbara elpriser. Svanteman förskjuter istället hela skulden till den europeiska energimarknaden. Min hållning är att den utgör en av flera påverkande faktorer.

Jag har stöd för min syn. Sverige har en ganska stor rådighet över elpriserna, enligt Markus Wråke VD Energiforsk. Elpriserna skulle varit betydligt lägre under hösten och vintern med mer elproduktion i södra Sverige. Det visar Energiforsks analys av prispåverkan på elmarknad. Konkret handlar det om 30-45 % lägre pris i södra Sverige (elområde 3 och 4) om Ringhals 1 och 2 skulle varit i drift eller om det funnits en stor havsbaserad vindkraftspark med en kapacitet på 3,5 TWh.

”Detta visar att vi har en ganska stor rådighet över priserna i Sverige, vi har ett inflytande på vilka elpriser vi får och vilken elmarknad vi vill ha, men det snabbaste sättet är dock med vindkraft”, säger Markus Wråke (SR Ekot 2/2 2022).

Kärnkraft är fyra gånger billigare än vindkraft och mer skonsamt för klimatet enligt objektiv forskning. Kärnkraftens koldioxidpåverkan (CO2) uppgår till 5g CO2 per kWh. Att jämföra med en större påverkan för såväl vindkraft (15g CO2) som solceller (27g CO2) Källa: Vattenfall. Med tanke på hur många kilowattimmar vi förbrukar blir det en enorm skillnad mellan kärnkraft och vindkraft och konsekvenserna för klimatet. Koldioxidpåverkan miljöargument har De Gröna i Finland lagt som grund när de nu förespråkar kärnkraft.

Annons

Annons

Sedan mitt tidigare svar har Ryssland invaderat Ukraina. Ett förfärligt agerande som därutöver sätter energipolitiken i annat ljus. Vikten av att öka rådigheten genom nationella initiativ kan inte nog understrykas.

Vi behöver återställa effektbalans och systemstabilitet i det svenska elsystemet och då är kärnkraften en viktig del av energimixen. Inte den enda men, som jag och Kristdemokraterna ser det, en nödvändig del. Sverige behöver en ny regering. Kristdemokraterna vill ge långsiktiga stabila förhållande för kärnkraften. Något som gynnar såväl medborgarnas privatekonomi som företagens konkurrenskraft.

Dan Hovskär

Toppkandidat till riksdagen (KD), Skaraborg

Annons

Annons

Till toppen av sidan