Annons

Annons

Annons

Försvunna Amela i Grästorp

GW om försvunna Amela i Nyhetsmorgon: "Det här är mord" - så gick det till

Lördagen den 5 mars hittades en kropp i Nossan som polisen uppger med största sannolikhet är den sedan tidigare försvunna Amela från Grästorp. I Nyhetsmorgon säger nu kriminologen Leif GW Persson att han är övertygad om att det är Amela och att hon mördats av den man som sitter häktad misstänkt för brottet. GW säger också att han har en god bild av hur det gått till.

Bild: TT

Annons

I lördags hittades en kropp som polisen uppger sannolikt är den försvunna 24-åriga Amela från Grästorp.

En man i 40-årsåldern sitter sedan tidigare häktad på sannolika skäl misstänkt för människorov, men i samband med att kroppen nu hittats har man ändrat rubriceringen till misstänkt mord.

LÄS MER: Kroppen som hittats är med stor sannolikhet försvunna Amela - rubriceras som misstänkt mord

Kriminologen Leif GW Persson gästade på onsdagen Nyhetsmorgon i TV4. Han säger att han är övertygad om att det är Amela som nu hittats död i Nossan. Hon har varit försvunnen sedan natten till måndagen den 14 februari.

Annons

Annons

Hon ska vid 22-tiden under söndagskvällen ha gått ut på en promenad. Vid 00.30 ska hon via ett sms ha meddelat att hon snart skulle komma hem, men hon dök aldrig upp och sedan dess har en omfattande sökinsats pågått i Grästorp. Bland annat med hjälp av helikopter, drönare och hundpatruller.

Polisen sökte med stora resurser i området runt Forshall efter försvunna Amela. Foto: Adam Ihse

Dagen efter att Amela anmälts förvunnen anhölls en man i 40-årsåldern som sedan häktades. Han är nu misstänkt för mord.

I Nyhetsmorgon säger Leif GW Persson att han är övertygad om att Amela bragts om livet.

– Det här är ett mord, det har inträffat någon gång på natten till måndagen den 14 februari. Någon gång mellan 03.00-06.00, säger han och menar att det är den nu häktade mannen som ligger bakom.

Han menar att en god regel är att inte tro på slumpen.

– Det här är inget planerat mord, det tror jag inte ett ögonblick. Utan de har börjat bråka och sen har det där vanliga hänt. Han har fått tokspel, klappat till henne, hon har börjat skrika och för att få tyst på henne så stryper han henne. Och sen är det plötsligt ett faktum. Sen dumpar han kroppen för så fort man hittar en sådan så kommer han kallas in som första spekulant på gärningsmannaskapet. Han vill fördröja upptäckten, säger GW i Nyhetsmorgon.

Annons

Kriminologen Leif GW Persson är övertygad om att det är Amela som man nu hittat i Nossan och att hon mördats. Foto: Janerik Henriksson

Annons

Den man som sitter häktad har hittills nekat till misstanken. Att han fortsatt kommer att hålla fast vid det är också det mest troliga enligt Leif GW Persson. Men att fastställa en dödsorsak på en kropp som legat i vatten i 20 dagar kan bli svårt och avgörande för om fallet kan klaras upp, menar han. Ett knivhugg som tagit i ben kan ge bra bevis exempelvis.

– Det mest tacksamma är om det finns ett skotthål i huvudet, men det har de nästan aldrig när det handlar om försvunna kvinnor. Utan det börjar med vanligt handvåld och sedan övergår det till en strypning.

Sådana spår kan försvinna om kroppen legat under lång tid innan den upptäckts.

– Då blir det knepigt.

Om dödsorsaken inte kan fastställas och den misstänkte fortsätter att neka kan det bli svårt att få en fällande dom enligt GW.

– Hans berättelse är att de har åkt runt där, de har bråkat lite. Så nära sanningen som möjligt utan att det blir kriminaliserat. Sen har hon hoppat ur bilen och försvunnit.

Om den misstänkte mannen vidhåller sin historia och det inte går att styrka en dödsorsak av typen mord, kan mannen komma att gå fri, enligt GW.

Att det också är mannen i 40-årsåldern som anmäler Amela försvunnen menar GW är ett sätt att undvika att dra på sig det omedelbara intresset.

Avgörande i fallet menar kriminologen är att polisen nu hittar en dödsorsak.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan