Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Skövdeforskaren efter rusningen: ”Behöver tänka bredare än bara kontanter”

På grund av det säkerhetspolitiska läget och kriget i Ukraina har många svenskar tagit ut mer kontanter. Men samhällets möjlighet att gå från kontantlöst till kontanter är lättare sagt än gjort.

– Om alla i Sverige börjar betala med kontanter imorgon finns ingen infrastruktur som kan ta hand om kontantflödet, säger Joeri van Laere, lektor i datavetenskap vid Högskolan i Skövde.

Text

Vid Högskolan i Skövde forskas det på hur samhället klarar sig om betalsystemen slutar fungera. – Det viktigaste är att ta det lugnt och inte börja hamstra, säger Joeri van Laere, lektor i datavetenskap vid Högskolan i Skövde. Foto: Leif R Jansson/SCANPIX.

Bild: Annelie Hüllert Storm

Annons

Allt fler svenskar har förberett sig för om krisen kommer sedan Ryssland invaderade Ukraina och det säkerhetspolitiska läget i Sverige förändrades.

Bankomat AB hade gjort prognosen att det sista torsdagen i februari skulle tas ut cirka 185 miljoner kronor ur bankomaterna. Men så kom kriget. Uttagen ökade för att sluta på 63 miljoner kronor, eller 34 procent, mer än prognosen enligt TT.

Problemet är dock att banker och butiker inte längre har någon kapacitet att hantera stora mängder kontanter, enligt Joeri van Laere, lektor i datavetenskap vid Högskolan i Skövde.

– Om alla i Sverige börjar betala med kontanter imorgon finns ingen infrastruktur som kan ta hand om kontantflödet. Det finns ett bolag i Sverige som transporterar nästan alla kontanter och de har resurser för att fem procent av transaktionerna sker med kontanter. När alla betalar med kontanter kommer kontanter bli liggande hos butikerna och efter ett tag kommer bankomaterna att bli tomma.

Annons

Annons

I somras slutade betalsystemen på matvarukedjan Coop att fungera. Det var en väckarklocka för samhället hur beroende det är av bland annat betalsystemen.

Vid Högskolan i Skövde har man forskat på hur samhället skulle kunna klara av en kollaps och framför allt hur man kan förbereda sig enligt Joeri van Laere.

Forskningen initierades av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, för fem år sedan. Sedan dess har projektet kommit fram till vissa slutsatser vid en kollaps.

– Vi behöver tänka bredare än ”bara kontanter”. Det gäller att skaffa sig flera olika betalalternativ, exempelvis bankkort hos olika banker, fler än en betalapp i mobilen, kontanter, med mera. Det kan också vara en bra ide att ha en dialog med butiker där man ofta handlar: Kan jag handla på kredit om betalsystemen slås ut och hur ska det gå till, säger Joeri van Laere.

Det här är en jätteutmaning för samhället.

Joeri van Laere är lektor i datavetenskap vid Högskolan i Skövde.

Bild: Annelie Hüllert Storm

Joeri van Laere ser att samhället inte har ett bra system för att möta en eventuell kollaps eller kris.

– Oavsett händelse, krig eller tekniska avbrott eller extremoväder, så kan betalsystemen tillfälligt slås ut. Vi är idag mycket beroende av att de digitala betalsystemen fungerar och det finns ett behov att stärka beredskapen för exempelvis elavbrott eller datakommunikationsavbrott. Idag finns inget uttänkt reservsystem för hur alla i Sverige ska kunna handla på kredit under ett kortare eller längre avbrott.

Annons

Annons

Joeri van Laere har sett att bankerna tillsammans med aktörer som levererar betallösningar och butikerna behöver ha en bättre beredskap i händelse av att något slutar fungera. Och att öva på det.

– Det är också viktigt att vi tillsammans övar och testar reservsystemen någon gång så att medborgare och kunder lär sig att om betalsystemen eller elen går ned då gör vi på det här viset. Då löser vi det tillsammans, säger Joeri van Laere.

Hur känsliga är vi om våra betalsystem kraschar eller blir hackade?

– Jag tror att vi är jättekänsliga. Vad jag har förstått genom diskussioner med Riksbanken och Svensk handel så är de inte väl förberedda. Händelsen på Coop i somras var som en väckarklocka, säger Joeri van Laere.

– Det här är en jätteutmaning för samhället. Vi är inte alltid medvetna om hur beroende vi är av de här systemen.

Fakta

Några saker att tänka på om betalsystemen kraschar

Ta det lugnt och ge butiken tid att lösa problemet

Var förberedd och ha lite mat och kontanter som du förvarar hemma - om du har möjlighet

Vänta på vidare information

En första version av den här artikeln publicerades den 12 november 2021. Informationen i artikeln har uppdaterats med anledning av kriget i Ukraina och intervjupersonen har fått svara på kompletterande frågor.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan